Policie podezřívá portál NákupvAkci.cz z podvodu. Vyzývá poškozené, aby se ozvali

Jeden z největších tuzemských slevových portálů NákupvAkci.cz mohl podvést až tisíce lidí. Vyplývá to z odhadů pražských detektivů, kteří vyzývají poškozené, aby se přihlásili policii. Česká obchodní inspekce (ČOI) již dříve oznámila, že si zákazníci portálu stěžovali, že nedostali zakoupené zboží či služby. NákupvAkci.cz v polovině prosince přerušil činnost a podal na sebe návrh na insolvenci, který soud zamítl.

Detektivové hospodářské kriminálky se podle mluvčího policie Jana Daňka v souvislosti s portálem zabývají podezřením ze spáchání trestného činu podvodu. „Kriminalisté se domnívají, že by mohli být až tisíce poškozených,“ doplnil Daněk.

  • Poškození klienti NákupvAkci.cz mohou podat oznámení na nejbližších místních nebo obvodních odděleních policie nebo požádat o radu na telefonním čísle 974 860 813.

ČOI obdržela v průběhu roku zhruba desítku stížností od nespokojených klientů portálu. „Stěžovali si v drtivé většině na to, že nedostali zaplacené zboží nebo službu,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Desítky lidí si stěžují na údajně podvodné jednání NákupvAkci.cz také v recenzích na vyhledávači slev Skrz.cz, který kvůli rostoucímu počtu negativních ohlasů ukončil s portálem NákupvAkci.cz spolupráci.

Zamítnutá insolvence

NákupvAkci.cz v polovině prosince ukončil činnost a provozovatel portálu, firma Garuma, na sebe podal insolvenční návrh. Na webu to portál zdůvodnil navyšujícími se ztrátami, které za šest let dosáhly 45 milionů korun. Krátce předtím podala insolvenční návrh na Garumu také firma Hostely Praha.

Městský soud v Praze však insolvenční návrhy zamítl. Podle soudu v návrzích chybí třeba konkrétní údaje o vzniku a splatnosti pohledávek Garumy a náležitosti nesplňuje ani seznam majetku a zaměstnanců firmy. Navrhovatelé se mohou proti usnesení soudu do 15 dnů od doručení odvolat. Garuma tak hodlá učinit a zároveň podá další opravený insolvenční návrh.

Firma slibuje odškodnění

Majitel NákupvAkci.cz Tomáš Karaba v prohlášení na stránkách portálu uvedl, že k finančním problémům serveru přispělo tvrdé a neférové konkurenční prostředí i bývalí zaměstnanci, kteří odešli ke konkurenci a měli poškozovat jméno portálu.

Firma také odmítla, že by podvedla tisíce lidí. Poškození zákazníci i partneři budou podle ní určitě alespoň částečně odškodněni. „Podle rychlého neoficiálního odhadu může zůstatková hodnota majetku po slevovém portálu NákupvAkci.cz přesahovat 20 milionů korun,“ uvedla.

Doména má prý hodnotu asi 14 milionů, klientská databáze tři miliony, partnerská databáze a know-how po dvou milionech a movitý majetek asi milion korun. „V minulém týdnu obdržel majitel portálu NákupvAkci.cz několik nabídek na odkup domény, zákaznických a partnerských databází a know-how,“ dodala společnost.

Vydáno pod