Ve Francii dál klesá počet nezaměstnaných. Země je na tom nejlépe za poslední čtyři roky

Počet nezaměstnaných ve Francii v listopadu třetí měsíc za sebou klesl a dostal se na nejnižší úroveň za téměř čtyři roky. Vyplývá to z údajů francouzského ministerstva práce. Počet lidí v registrech nezaměstnaných se proti říjnu snížil o 0,9 procenta na 3,447 milionu, což je nejnižší počet od ledna 2013. Měsíční čísla ministerstva práce nezahrnují míru nezaměstnanosti. Ta se podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat v říjnu snížila na 9,7 procenta ze zářijových 9,9 procenta.

Francouzská ministryně práce Myriam El Khomriová upozornila, že tři měsíční poklesy za sebou zaznamenal počet nezaměstnaných poprvé od února 2008. „Tento pokles nezaměstnanosti je významný,“ prohlásila a dodala, že nynější příznivý vývoj přichází po osmi letech téměř nepřetržitého růstu nezaměstnanosti.

Francouzská vláda se snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst reformou zákoníku práce, která usnadňuje přijímání i propouštění zaměstnanců. Reformu letos zavedla pomocí dekretu, tedy bez hlasování v parlamentu. Vyhnula se tak nebezpečí, že by schválení změn zablokovali její vlastní poslanci. Změny zákoníku práce vyvolaly vlnu protestů po celé Francii.

Vysoká míra nezaměstnanosti měla negativní dopad i na popularitu francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který na zlepšení podmínek na trhu práce vsadil svou politickou budoucnost.

Začátkem prosince Hollande oznámil, že nebude kandidovat v prezidentských volbách, které se uskuteční na jaře příštího roku. Listopadové údaje o vývoji nezaměstnanosti Hollande označil za uspokojivé, dodal však, že trh práce před sebou má ještě dlouhou cestu.