Nálada německých spotřebitelů stoupla. Domácnosti očekávají silný růst mezd

Spotřebitelská nálada v Německu se zlepšuje díky rostoucímu optimismu ohledně budoucího vývoje příjmů. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v pátek zveřejnila společnost GfK. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že soukromá spotřeba bude i začátkem příštího roku podporovat růst největší evropské ekonomiky.

Index nálady německých spotřebitelů pro leden stoupl na 9,9 bodu z prosincových 9,8 bodu. Index je založený na průzkumu mezi zhruba dvěma tisícovkami Němců. Analytik GfK Rolf Bürkl upozornil, že poslední průzkum se konal v prvních dvou prosincových týdnech, takže nezohledňuje dopady pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně.

Bürkl nicméně nepředpokládá, že by tento útok spotřebitelskou náladu výraznějším způsobem ovlivnil. „Mohlo by se to projevit v průzkumu v příštím měsíci, výrazný dlouhodobý vliv však neočekávám,“ prohlásil.

Skvělé podmínky na trhu práce vzbuzují naděje na trvale silný růst mezd. Maloobchodníci zřejmě mohou předpokládat, že spotřebitelé budou po Vánocích nadále houfně navštěvovat ochody a utrácet peníze.
Rolf Bürkl
analytik GfK

Domácí spotřeba vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby.