Italská vláda schválila plán na záchranu Monte dei Paschi

Italská vláda schválila plán na záchranu banky Monte dei Paschi di Siena ohrožené nedostatkem kapitálu. Vytvořila fond ve výši 20 miliard eur (540 miliard korun), z něhož bude moci třetí největší banka v zemi čerpat. Médiím to řekl premiér Paolo Gentiloni.

„Dnešek je významným dnem pro Monte dei Paschi, dnem, kdy dochází k obratu a (banka) je schopna vrátit jistotu svým vkladatelům,“ prohlásil podle agentury Reuters Gentiloni na popůlnoční tiskové konferenci po skončení mimořádného jednání italského kabinetu.

Evropská komise v pátek uvedla, že podporuje záměr italských úřadů posílit bankovní sektor. Dodala, že s nimi bude spolupracovat na splnění podmínek pro záchranu společnosti Monte dei Paschi. Mluvčí komise upozornila, že státní pomoc musí odpovídat pravidlům EU a musí být podložena spolehlivým restrukturalizačním plánem. Poukázala rovněž na to, že náklady na záchranu musejí nést také akcionáři a investoři.

Pro jaké banky bude nový fond

Nově vytvořený fond by měl sloužit bankám, které nebudou schopny zajistit si dostatečný kapitál pro svou existenci. Předpokládá se, že jako první z něj bude čerpat právě Monte dei Paschi, jež je nejstarší bankovní institucí na světě.

Podobně jako další italské banky se potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů. Ve středu banka varovala, že by do čtyř měsíců mohla vyčerpat veškerou svou hotovost.

Monte dei Paschi potřebuje dodatečný kapitál, aby pokryla ztráty spojené s plánem odprodat špatné úvěry v objemu 27 miliard eur, jak požaduje Evropská centrální banka (ECB). Na získání kapitálu má italská banka čas do konce letošního roku, ECB tento měsíc odmítla její žádost o prodloužení lhůty. Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší banku v Evropě.

Vydáno pod