Aerolinky Alitalia schválily dohodu o krátkodobém financování

Italská letecká společnost Alitalia schválila dohodu o krátkodobém financování, která firmu udrží v provozu a umožní vedení zahájit s klíčovými akcionáři jednání o budoucnosti podniku, informuje agentura Reuters.

„Příští dva měsíce budou pro Alitalii klíčové,“ uvedl generální ředitel Cramer Ball. Bez dalších financí od akcionářů podle něj „Alitalia nebude mít žádnou budoucnost“.

Alitalia také schválila nový podnikatelský plán, který zahrnuje snižování počtu pracovníků. Podle zdrojů agentury ANSA z odborů by podnik mohl plánovat zrušení více než 1500 pracovních míst.

Hlavním akcionářem Alitalie jsou aerolinky Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. Ty do italské firmy v roce 2014 v rámci záchranného plánu zorganizovaného vládou investovaly 560 milionů eur (15 miliard korun) a slíbily, že do roku 2017 zajistí její návrat k zisku. Podle zdrojů agentury Reuters ale nyní Alitalia prodělává nejméně půl milionu eur denně a k zisku se nevrátí ještě minimálně dva až tři roky.

Aerolinky se snaží o reorganizaci, protože čelí rostoucímu tlaku ze strany nízkonákladových leteckých přepravců a vysokorychlostních vlaků. Potýkají se rovněž s poklesem zájmu cestujících v důsledku teroristických útoků.