Zájem o hypotéky vrcholí, průměrná sazba hypoték v listopadu klesla na minimum

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu klesla na nové minimum 1,77 procenta. V říjnu činila 1,80 procenta. Zájem o hypotéky byl tak rekordní, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, který sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v Česku bez ohledu na dobu fixace. Jenom za listopad jich Češi rekordně uzavřeli více než čtrnáct tisíc tři sta. Půjčili si tak necelých 30 miliard korun, což je nejvyšší objem peněz od června tohoto roku.

Další pokles úrokových sazeb a změny v hypotékách přilákaly do bank rekordní počty klientů. Lidé si v listopadu pořídili 14 386 hypotečních úvěrů, což je v meziměsíčním srovnání o 4902 hypoték více. V objemu úvěrů držel dosavadní rekord červen 2016, kdy objemy hypoték přesáhly 23,77 miliardy korun. Letos v listopadu si lidé sjednali hypoteční úvěry za 29,68 miliardy korun, což je o 10,9 miliardy více než v říjnu.

V posledním měsíci před účinností zákona o spotřebitelském úvěru jsme se dočkali historicky nejvyšších objemů a nejnižších průměrných úrokových sazeb, které pravděpodobně nebudou hned tak překonány.
Josef Rajdl
hlavní analytik Fincentra

Výrazné komplikace při sjednávání hypoték v režimu nového zákona o spotřebitelském úvěru nečeká. Banky si některé novinky odzkoušely v předstihu a plynule přešly na nové podmínky. Prosincové objemy tak nebudou slabší proto, že by banky měly procesní problémy se sjednáváním úvěrů, ale spíše kvůli nižší poptávce po úvěrech. Klienti jsou předzásobeni z listopadu, dodal Rajdl.

Podle analytiků začíná období růstu úrokových sazeb

Hypoindex by se měl v prosinci vrátit nad dvě procenta, odhadl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. V lednu očekává nárůst až ke 2,3 procenta. „Podle mého názoru tak začíná období růstu sazeb, které nebude dáno pouze novou regulací hypoték v Česku, ale především utahováním měnové politiky americké centrální banky Fed a Evropské centrální banky,“ řekl. V roce 2017 čeká index nad třemi procenty. Růst úrokových sazeb může podle něj ohrozit i ceny na realitním trhu.

„Lidé si zřejmě uvědomují, že od příštího roku začne docházet k postupnému nárůstu úrokových sazeb. Půjčují si proto na bydlení za co nejvýhodnějších podmínek,“ uvedl výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín. S levnými hypotékami a vysokou poptávkou po bydlení je však spojen růst cen. Průměrná cena bytu v Česku vzrostla za poslední rok o devět procent, připomněl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Velké banky zvyšují sazby hypoték v souvislosti s dopady zákona o spotřebitelském úvěru a rostoucí cenou zdrojů na mezibankovním trhu. Česká spořitelna zvýší od ledna 2017 úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,4 procentního bodu u všech fixací. Komerční banka zvýšila úrokové sazby hypotečních úvěrů v listopadu o asi 0,5 bodu. Hypoteční banka od 1. prosince zvýšila úrokové sazby u sedmi a desetiletých fixací o 0,3 bodu. Sazby zvedly také Raiffeisenbank, Sberbank či UniCredit Bank.

Zdražování zdrojů na mezibankovním trhu nastává v době, kdy vstupuje v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru, jež v důsledku zvyšuje nákladnost poskytování hypoték, a kdy Česká národní banka činí kroky k ochlazení úvěrování na nemovitostním trhu, upozornil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Už letos v říjnu přitom ČNB omezila poskytování takzvaných stoprocentních hypoték. „Doba, kdy se průměrná sazba hypoték v Česku pohybovala pod úrovní dvou procent, vezme rychle za své. Zdražování hypoték ale bude jen mírné a pozvolné,“ podotkl.

Od prosince spotřebitelé mohou například splatit část dluhů z úvěrů vesměs kdykoliv bez sankcí, omezily se i sankce za pozdní splátky. Zákon také zvýšil odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru.