Banky letos získaly z poplatků méně peněz než loni

Výnosy z poplatků a provizí tuzemských bank činily za tři čtvrtletí 2016 celkem 33,1 miliardy korun, což bylo o téměř tři miliardy méně než ve stejném období loni. Osmiprocentní pokles je největší za posledních pět let. Informoval o tom server bankovnipoplatky.com, který vycházel z údajů České národní banky.

Pokles poplatků vyvolává stále více nárůst počtu běžných účtů zdarma, kde lidé neplatí za jejich vedení žádné poplatky. Navíc roste obliba balíčků, kde klient za jednu paušální cenu získá široký balíček služeb, které byly dříve zpoplatněny zvlášť, a tedy i cena za užívání účtu byla vyšší. Nižší výnosy z poplatků také mají na svědomí marketingové akce bank, které stále častěji odpouštějí klientům poplatky za sjednání úvěru nebo za vedení úvěrových účtů.

Náhled na bankovní poplatky se výrazně změnil v posledních šesti letech. Zejména nástup nízkonákladových bank, které si nulové či nízké poplatky vzaly za základ svých obchodních politik, znamenal velký průlom do systému poplatků i u velkých bank.

Závislost bank na poplatcích klesá

„V zásadě je již dnes běžným standardem, že každá banka nabízí nějakou verzi účtu bez poplatku za jeho vedení. A to ať jde o osvobození od poplatku s podmínkami (například počet plateb kartou, kreditní obrat na účtu apod.), nebo bez podmínek. Ještě před šesti lety přitom tento přístup byl spíše výjimkou,“ upozornil zakladatel serveru Patrik Nacher.

Za tři čtvrtletí letošního roku se bankám v ČR zvýšil zisk o 6,5 miliardy na 60,6 miliardy korun. Rostoucí zisk a klesající výnosy z poplatků a provizí tak podle Nachera dokazují, že banky nejsou závislé na příjmech z poplatků a provizí. I přes pokles těchto velmi lukrativních příjmů totiž dokážou dosáhnout nárůstu zisku, dodal.

Vydáno pod