Podíl Prahy na výkonu české ekonomiky roste. Nejméně přispívá Karlovarský kraj

Podíl Prahy na výkonu české ekonomiky loni obnovil růst. Hlavní město ho zvýšilo o dvě desetiny bodu na 24,4 procenta. Stabilně vytváří Praha zhruba čtvrtinu českého hrubého domácího produktu. Od roku 2011 přitom její podíl klesal.

Druhý největší podíl má Středočeský kraj. Činí 11,6 procenta na celkovém HDP. Třetí je Jihomoravský kraj s 11 procenty. Nejmenší příspěvek k výkonu ekonomiky má Karlovarský kraj s podílem 1,9 procenta. Vyplývá to z regionálních účtů, které vydal Český statistický úřad.

Pokles podílu Prahy v minulých letech měl podle statistiků souvislost s významem zpracovatelského průmyslu na tvorbě hrubé přidané hodnoty celé republiky a s vlivem exportu na růst národního HDP. Tyto faktory podporují růst spíš mimo hlavní město.

Zatímco HDP na obyvatele ČR loni byl 432 tisíc korun, v Praze to bylo více než dvojnásobných 881 400 korun. Všechny ostatní kraje jsou pod republikovým průměrem. Nejblíže k němu má Jihomoravský kraj s 425 tisíci korunami na obyvatele.

Statistici k regionálnímu HDP dodávají, že údaj do značné míry ovlivňují lidé, kteří do daného regionu dojíždějí za prací a zvyšují tak jeho hospodářskou výkonnost na úroveň, které by jen s místními nedosáhl.

HDP loni v České republice stoupl o 4,5 procenta. V pěti krajích byl ale růst výraznější – nejvyšší v Ústeckém kraji o sedm procent, hned za ním ve Středočeském o 6,6 procenta. Nejmenší růst, o 1,8 procenta, naopak vykázal Karlovarský kraj. V žádném kraji ekonomika neklesla.

V roce 2014 byla Praha devátým nejvýkonnějším regionem EU

Praha vyniká i v evropských statistikách, které jsou zatím zpracované do roku 2014. Tehdy si udržela postavení devátého nejvýkonnějšího regionu v Evropské unii. Nejlépe na tom byl vnitřní Londýn následovaný Lucemburskem a Bruselem. Před Prahou se jako šestý umístil Bratislavský kraj. Například Stockholm či Vídeň jsou ale v žebříčku za českou metropolí.

Hrubý domácí produkt byl v roce 2014 na obyvatele Prahy podle statistiky 173 procent průměru Evropské unie. Česká republika byla na 84 procentech průměru. Statistika pro potřeby tohoto srovnání dělí Česko na osm regionů.

Kromě Prahy je na tom se 79 procenty evropského průměru nejlépe Jihovýchod, který zahrnuje Jihomoravský kraj a Vysočinu. Následují Střední Čechy se 77 procenty a Jihozápad (Jihočeský a Plzeňský kraj) se 76 procenty průměru.

Ostatní české regiony jsou pod 75 procenty průměru, což EU považuje za méně rozvinuté regiony a v případě dotací je k nim štědřejší.