Inflace v EU a eurozóně v listopadu zrychlila na 0,6 procenta

Meziroční inflace v eurozóně i v celé Evropské unii zrychlila v listopadu na 0,6 procenta z říjnových 0,5 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil předběžné údaje z konce minulého měsíce. V meziměsíčním srovnání však ceny v eurozóně klesly o 0,1 procenta a v celé EU stagnovaly kvůli dalšímu poklesu cen energií.

Listopadová inflace v eurozóně byla nejvyšší za 31 měsíců. Loni v listopadu spotřebitelské ceny v eurozóně i EU stouply o 0,1 procenta.

Nejvíce v listopadu v eurozóně k růstu inflace přispěly vyšší ceny v restauracích a kavárnách, dražší nájmy a tabák. Naopak brzdou inflace byly ceny plynu a topného oleje a zájezdů.

Bez zahrnutí cen energií a nezpracovaných potravin se inflace zvýšila na 0,8 procenta z říjnových 0,7 procenta. Ceny energií klesly o 1,1 procenta a jejich pokles tak zrychlil z 0,9 procenta v předchozím měsíci. Ceny alkoholu a tabáku naopak o 0,7 procenta stouply. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, se zvýšily o 1,1 procenta.

V šesti členských zemích EU se v listopadu spotřebitelské ceny snížily. Nejvíce klesly v Bulharsku a na Kypru, o 0,8 procenta. Naopak nejvyšší byla inflace v Belgii, kde dosáhla 1,7 procenta, a v České republice (1,6 procenta) a Rakousku (1,5 procenta).

Navzdory zrychlení inflace nadále zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a zvýšila inflaci, která se už delší dobu pohybuje kolem nuly. Její kroky ale zatím žádoucí zrychlení růstu a zvýšení inflace nepřinesly. Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.

Vydáno pod