Ceny v průmyslu zmírňují svůj meziroční pokles, k růstu se mohou vydat již počátkem nového roku

Ceny průmyslových výrobců v listopadu zmírnily meziroční pokles na 1,3 procenta z říjnových 1,7 procenta. Pokles cen, trvající téměř tři roky, zpomaluje už od letošního června, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen pro konečné spotřebitele v obchodech. ČSÚ také oznámil, že se v říjnu zmírnil pokles cen v zahraničním obchodě.

Ceny průmyslových výrobců v listopadu dále zmírnily svůj meziroční pokles. Aktuální pokles, který se snížil na 1,3 procenta, je nejmírnější od října 2014. Ceny průmyslových výrobců sice klesají o něco výrazněji, než s čím počítá aktuální prognóza České národní banky, nicméně rozdíl není nijak výrazný.

„Lze předpokládat, že se ceny průmyslových výrobců vydají k růstu již v prvním čtvrtletí roku 2017, možná již v lednu. Po třech letech poklesu by tak ceny průmyslových výrobců měly začít působit v proinflačním směru,“ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Do cen průmyslových výrobců výrazně vstupují ceny ropy na světových trzích. Ty se v listopadu držely pod 50 USD za barel. Na úplném konci listopadu pak vystřelily až k 55 dolarům za barel, poté co OPEC potvrdil a konkretizoval svou dohodu o snížení těžby. K dohodě se poté přidaly i další státy a ceny ropy se tak drží na vyšších úrovních.

„Spolu s posilováním dolaru tento vývoj představuje další tlaky na zvyšování cen v ekonomice. Ceny rostly i v potravinářském průmyslu, přestože ceny v zemědělství korigovaly své silné říjnové zvýšení. Ceny v potravinářském průmyslu tak pravděpodobně ještě doháněly předchozí zdražování v zemědělském sektoru,“ říká ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

I ceny zemědělských výrobců zatím stále meziročně klesají, v samotném listopadu se pokles snížil na 3,6 procent, nicméně v tomto případě je pokles méně výrazný, než co předpokládala prognóza ČNB. Centrální banka očekává, že se ceny zemědělských výrobců přehoupnou do meziročního růstu ve druhém čtvrtletí roku 2017.

Současná čísla by tak neměla mít vliv na ceny potravin v rámci spotřebního koše. Domníváme se, že právě ceny potravin budou jedním z důležitých faktorů, které posunou inflaci ke dvouprocentní hranici již v prvních měsících příštího roku.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

„Cenové tlaky na nabídkové straně české ekonomiky zůstávají mírné, nicméně v průběhu roku 2017 by se měly vydat k růstu. Růst cen výrobců by se měl postupně přelévat i do spotřebitelských cen, tedy měl by přispět k růstu celkové inflace v české ekonomice. V tomto smyslu by se měl naplňovat příběh, který předpokládá prognóza ČNB. Zde lze znovu konstatovat, že data z české ekonomiky hovoří pro ukončení kurzového závazku ČNB zhruba v polovině roku 2017, respektive již v průběhu jarních měsíců,“ říká ekonom Jáč.

obrázek
Zdroj: ČT24

Naopak pro pozdější konec režimu devizových intervencí hovoří vnější faktory, konkrétně nastavení měnové politiky v eurozóně. „Nicméně, nyní se již všeobecně očekává, že ČNB v roce 2017 svůj kurzový závazek ukončí a přestane tak udržovat kurz koruny nad úrovní 27 za euro,“ dodává Jáč.

Debaty jak na finančních trzích, tak v samotné bankovní radě se tak povedou o přesném načasování tohoto závazku, tedy zda ČNB tento krok provede již v průběhu jara anebo zda s ním vyčká do pozdních měsíců roku 2017.

Nejvíce se snížily ceny energií

V průmyslu se v listopadu nejvýrazněji snížily oproti loňsku ceny těžby a dobývání, a to o 5,3 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií, které zlevnily o 3,3 procenta. Zdražila naopak voda o 1,6 procenta nebo nábytek a ostatní výrobky zpracovatelského průmyslu o 0,7 procenta.

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně nižší o 3,6 procenta. Výrazně klesly ceny v rostlinné výrobě, která zlevnila o 4,9 procenta. Například čerstvá zelenina byla levnější o více než čtvrtinu. Vyšší než loni byly ceny jatečných prasat, a to o 11 procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

Meziročně vyšší byly ceny stavebních prací, které stouply o 1,2 procenta, a ceny tržních služeb v podnikatelské sféře s růstem o 0,3 procenta.

V porovnání s předchozím měsícem ceny v průmyslu stouply o 0,1 procenta a ceny zemědělských výrobců klesly o 1,3 procenta. Ceny ve stavebnictví meziměsíčně stouply o 0,2 procenta a ceny tržních služeb o 0,1 procenta.

ČSÚ rovněž oznámil, že v říjnu meziročně opět klesly ceny dovozu i vývozu, ale stejně jako u cen v průmyslu pokles zpomaloval. Vývozní ceny se meziročně snížily o 2,1 procenta a dovozní ceny o 1,8 procenta. Meziměsíčně naopak ceny v zahraničním obchodě vzrostly - ve vývozu o 0,2 a v dovozu o 0,9 procenta.

Vydáno pod