Šedesát miliard korun. Tolik vydělaly banky a spořitelny za devět měsíců

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl za tři čtvrtletí letošního roku souhrnný čistý zisk meziročně o 6,5 miliardy na 60,64 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka.

Bilanční suma sektoru ke konci září činila 5,944 bilionu korun, což je proti konci roku 2015 růst o 475 miliard korun. Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl letos meziročně o devět miliard na 139,5 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 5,4 miliardy na 108,9 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o téměř tři miliardy na 33,1 miliardy korun.

V prostředí nízkých úrokových sazeb, které ztenčují úrokové marže bank, a současně za zesíleného tlaku na pokles poplatků nemají banky podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy příliš jiných možností, jak zvyšovat ziskovost než redukovat náklady.

„To se jim daří. Jde o déletrvající proces, jehož součástí bylo v ČR v uplynulých letech i propouštění, byť ne tak výrazné jak v bankách v jiných vyspělých ekonomikách. Celosvětově profitabilita bank klesá,“ dodal.

  • Největší čistý zisk vykázala za tři čtvrtletí letošního roku ČSOB: 12 miliard. O rok dříve to bylo za srovnatelné období 11 miliard. 
  • Česká spořitelna reportovala zisk 11,9 miliardy. O rok dříve to bylo 11,1 miliardy. 
  • Komerční banka oznámila čistý zisk 10,6 miliardy, a to díky jednorázovým ziskům. Po jejich očištění by to bylo 9,1 miliardy korun. O rok dříve vykázala 9,9 miliardy korun. 
  • UniCredit Bank ČR a SR měla za tři čtvrtletí zisk 4,9 miliardy korun, o rok dříve pak 4,6 miliardy. 
  • Zdroj: ČTK

Na čtveřici největších bank přitom za letošní tři čtvrtletí připadl zisk zhruba 39,5 miliardy korun, což je o téměř osm procent více než před rokem. Vyplývá to z výsledků bank. Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů výrazně přispěly jednorázové výnosy, zejména prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe.

Bankovní sektor je odolný

Na českém finančním trhu působilo na konci loňského roku celkem 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

Nedávno zveřejněné výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v Česku, které se uskutečnily na základě výsledků bank ke konci třetího čtvrtletí, potvrdily dostatečnou odolnost bankovního sektoru vůči případným nepříznivým šokům.