Jejich pravá identita už nebude známa a nezastaví je ani zamčené prostory. Inspektoři ČOI

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) budou zřejmě moci používat při kontrolách například předváděcích akcí skrytou identitu. Nově dostanou také možnost vstupovat do uzamčených prostor podnikatele, například při podezření z prodeje padělků. Návrh novely zákona od ministerstva průmyslu a obchodu ve středu schválila vláda.

V současnosti musejí inspektoři často prokázat svoji identitu například při kontrolách autobazarů či předváděcích akcí. Z toho pro ně může plynout nepřiměřené riziko.

„Na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz, znají pravou identitu inspektorů a vytvoří si seznam, který si případně rozešlou. A podruhé již inspektora dovnitř nevpustí, protože jejich identita je jim známá,“ uvedl již dříve k návrhu mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Mluvčí ČOI k rozšířeným pravomocem inspekce (zdroj: ČT24)

V případě, že existuje podezření na protiprávní jednání, počítá návrh s tím, že by inspektoři mohli vstupovat do prostorů podnikatele, s výjimkou obydlí. Při kontrolách na tržnicích se podle inspekce běžně stává, že při kontrole prvního stánkaře kontrolovaná osoba ostatní stánkaře varuje, a ti pak zamykají zboží do kontejnerů.

Novela také zpřísňuje podmínky kontrolního nákupu, protože inspektoři ČOI mají v praxi často potíže vyřídit vrácení peněz za kontrolní nákup poté, co jej vrátí.

ČOI by rovněž mohla podle návrhu jednodušeji zjišťovat informace o provozovatelích e-shopů, které nelze běžnou cestou zjistit a nelze je tedy kontaktovat. Nově by tak o ně mohla žádat například majitele webhostingových služeb, který by měl ze zákona povinnost jí je poskytnout. 

Diskriminace v obchodech a restauracích ubývá

Počet případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích letos klesá. Ve třetím čtvrtletí prověřovala Česká obchodní inspekce jen tři takové případy. Šlo o restauraci, která umístila na vchod nápis „pro imigranty nevaříme“. Další restaurační zařízení účtovalo cizincům navíc 52 korun za „servis“. 

Podezření na některou z forem diskriminace zjistila inspekce ve třech případech, což je 0,8 procenta z celkového počtu 372 provedených kontrol. V jednom případě šlo o obecnou diskriminaci, kdy při podání žádosti občana EU o poskytnutí spotřebitelského úvěru zprostředkovatel úvěru požadoval tři doklady totožnosti, tedy o jeden doklad více, než je běžné u Čechů.

ČOI v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním uložila dvě pokuty v celkové hodnotě 60 tisíc korun.