Nejdřív vyřešíme obchod, až pak politiku „jediné Číny“, řekl Trump. Naštval tím Peking

Horizont ČT24: Trump naštval Čínu (zdroj: ČT24)

Podle budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa není důvod, aby byly Spojené státy vázány politikou jedné Číny, dokud neuzavřou přijatelné smlouvy o obchodě a dalších problematických tématech. Trump coby dlouhodobý kritik přílivu levného čínského zboží do USA, stejně jako čínské měnové politiky, to prohlásil v pondělním rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

„Zcela rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni, než s Čínou uzavřeme dohody týkající se jiných věcí, včetně obchodu,“ řekl Trump. Ten minulý týden čelil kritice za telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Rozhovor, který byl první svého druhu od roku 1979, kdy Spojené státy přerušily oficiální diplomatické vztahy s touto zemí, popudil Peking. Část amerických politiků jej označila za diplomatický přešlap.

Peking reagoval na slova Trumpa o Tchaj-wanu a politice jediné Číny vyjádřením „krajního znepokojení“. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že politika „jediné Číny“ je základem čínsko-amerických vztahů a vyzval nadcházející americkou vládu, aby chápala citlivost otázky Tchaj-wanu.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Události: Výroky Donalda Trumpa o Číně (zdroj: ČT24)

Trump v pondělním rozhovoru kritizoval Čínu za její úpravy kurzu měny, expanzivní politiku v Jihočínském moři nebo příliš mírný přístup k Severní Koreji. „Nechci, aby mi Čína diktovala. Toto byl telefonát, kdy jsem já byl volaným. Abych byl upřímný, myslím, že by bylo velmi neuctivé, kdybych (telefon) nezvedl,“ dodal Trump.

V interview se také vyjádřil k informacím některých médií, podle nichž Ústřední zpravodajská služba (CIA) tvrdí, že kybernetické útoky ruských hackerů byly během volební kampaně vedeny s cílem pomoci mu do prezidentského křesla. Podle Trumpa za zprávami stojí demokraté, kteří se nemohou smířit s jeho volebním vítězstvím. „Podle mě je to směšné. Je to jen další výmluva. Nevěřím tomu,“ prohlásil.