"Naučíme Vás, jak trvale vyhrávat na stíracích losech!" Před Vánocemi pozor na podvodníky

Čas Vánoc je pro řadu lidí spojen i s velkými finančními výdaji. Jenže co dělat, když má člověk hluboko do kapsy? Potom se může stát, že naletí podvodníkům, kteří slibují zaručené zisky. Na inzertních serverech se teď v různých obměnách objevuje nabídka: „Potřebujete peníze na Vánoce? Naučíme vás, jak opakovaně vyhrávat na stírací losy.“ Štáb ČT se proto vypravil na schůzku se skrytou kamerou.

Muž tvrdí, že pracuje pro ruskou firmu, která organizuje takzvaný klub stíracích losů: Firma lidem losy sama dodává a slibuje vysoké výhry i dobrý dárek k Vánocům pro blízké. Muž nabízí stírací losy od firmy Sazka – aby se ale člověk dostal do zisku, je třeba i členství v klubu. 

Nový člen totiž získává odměny za ty, které přivede. Za prvního ještě nedostane nic, za druhého příchozího a každého dalšího pak maximálně 1000 v hotovosti a 1000 korun ve zmíněných stíracích losech. A jelikož ty mají průměrnou návratnost asi 60 %, pak za druhého a dalšího příchozího dostane člověk v průměru 1600 korun.

„Samozřejmě, nějaké peníze to stojí v začátku,“ říká muž na skryté kameře. Přesnou částku ale prodejce řekne až po několika minutách. „Máte možnost vstoupit do toho systému pěti, čtyřmi, třemi, dvěma nebo tisíci korunami.“ 

Za prvního hráče je nulová odměna
Zdroj: ČT24

Podle ekonoma se dá mluvit o letadlu

Záznam ze skryté kamery si prohlíží ekonom Jiří Pech, který pracuje jako investiční specialista a s nekalými praktikami se setkává poměrně často. Sám navíc jako mladík působil ve firmě, která se věnuje takzvanému multilevel marketingu, za nímž se často schovávají pyramidové hry. Podle něj se dá mluvit o letadlu, což je systém, ve kterém lidé vydělávají peníze na těch, kteří se do něj připojí až po nich.

Systém u stíracích losů je nastavený tak, že při vkladu pěti tisíc korun teoreticky umožňuje zisk až od pátého člověka, kterého se povede do systému zapojit. „Pět mých kamarádů na mě bude hodně naštvaných, protože do toho musí pět tisíc nacpat oni,“ dodává k tomu Pech.

Záběry ze skryté kamery zhlédnul i ekonom, podle něj se dá mluvit o letadlu (zdroj: ČT24)

Obchodník je známá firma

Obchodník ze skryté kamery, který losy nabízel, podniká od roku 1992. A podle obchodního rejstříku byl v letech 2010–2012 členem představenstva brněnského Institutu finančního poradenství, což je jedna z nejznámějších společností posledních let založených na pyramidovém schématu.

Institut finančního poradenství se zaměřoval na ty nejzranitelnější: matky na mateřské nebo handicapované. Nabídku rychlého zbohatnutí tenkrát dostal i tehdy čerstvě plnoletý Jakub Hamada. „Že když tam přivedu další lidi, tak budu jejich ředitel,“ popisoval v roce 2012.

Podobných příběhů je spousta: nejčastěji museli lidé podepsat nevýhodné smlouvy na životní pojištění u České podnikatelské pojišťovny. Platit museli dva tisíce korun měsíčně po dobu dvou let, dohromady tedy 48 tisíc korun. Za nekalé obchodní praktiky tehdy dostala firma od ČNB šestimilionovou pokutu a záhy skončila v konkurzu.

Žalobu proti nynějšímu hernímu klubu zvažuje společnost Sazka, jejími losy se totiž muž zaštiťoval. „V případě, že by ten člověk ve svém podvodném jednání zneužíval naše produkty, zneužíval obchodní jméno Sazka, pak i naši právníci zváží právní kroky vůči takovému jednání,“ uvedl mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Vydáno pod