Jednání o nízkých mzdách pokračuje: ozývají se také menší obchody

Jednání o mzdách: námitky mají menší obchody (zdroj: ČT24)

Vyjednávání o mzdách zaměstnanců v supermarketech pokračuje. Zástupci Aholdu budou s odbory ve schůzkách pokračovat celý příští týden. Ozývají se však také menší maloobchodní sítě, které upozorňují na skutečnost, že mají na trhu nevýhodnou pozici.

Menší obchody nemají dotační podporu, jako kdyby prodávali domácí potraviny ze dvora, ani nemohou jako velké obchodní řetězce vytvářet tlak na změny legislativy, které by jim vyhovovaly. „My se nacházíme polohově někde uprostřed mezi těmi malými a velkými,“ říká Miloš Škrdlík, spolumajitel maloobchodní sítě Brněnka. 

„Máme podporu pouze slovní, rétorickou, povzbuzující, ať už od města nebo státu. Ale nikoliv finanční,“ pokračuje Miloš Škrdlík. Přímo v Brně si prodavačky sítě Brněnka vydělají přibližně 18 tisíc korun hrubého za měsíc. Výška mzdy je dána tím, že jde o větší městskou prodejnu. V menších zejména vesnických prodejnách jsou však platy nižší.

Podle odborů jsou nejhorší podmínky v řetězci prodejen Hruška

Podobné problémy s platy řeší i další prodejci. Podle odborů jsou úplně nejhorší platové podmínky v řetězci maloobchodních prodejen Hruška, kde ještě před dvěma lety prodavačky braly necelých 13500 korun hrubého. Letos už jsou platy o tisíc korun vyšší. Co však obchod stále palčivě trápí, je nulová možnost cokoliv vyjednat na politické úrovni.

„Výsledky jednání týkající se podmínek pro malé prodejny nejsou úspěšné,“ říká prostě jednatelka společnosti Hruška Jana Škrabalová. Na rozdíl od velkých řetězců nemohli menší prodejci významně mluvit do novely potravinového zákona, ani k významné tržní síle.

„Zahraniční řetězce se s tím smíří. Mají spoustu finančních zdrojů, mají na to lidi, právníky, takže se z problémů dostanou,“ říká předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

Diskuzi o podmínkách zaměstnanců v obchodech otevřeli odboráři obchodů Albert, které provozuje Ahold. Podle samotné firmy nabízí průměrný plat 15500 hrubého. „Jestli firma tvoří v České republice takzvanou pracující chudobu, tak je to systémově špatně,“ prohlásil předseda konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Ta firma by se měla hodně hluboce zamyslet a svým způsobem i zastydět,“ nebral si servítky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do vyjednávání se vložil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který uvedl, že zvýšení platů v jednom řetězci mělo automaticky znamenat, že prodavačky dostanou na mzdách přidáno všude.

„To, co je pro růst platů v České republice určitě příznivé, je další pokles nezaměstnanosti,“ upozorňuje Bohuslav Sobotka. Podle šéfa vládního kabinetu je proto v současnosti ideální doba na to, aby si zaměstnanci řekli o vyšší plat také v menších prodejnách.