Investoři rozšiřují výrobu, největší investice se plánují na jihu Čech

Investoři v Česku rozšiřují výrobu. Vyplývá to z údajů agentury CzechInvest, která za první pololetí sjednala investice skoro za 17 miliard korun. Více než osmdesát procent z nových investic jsou expanze firem, které v Česku už podnikají. Dvě největší investice se plánují na jihu Čech. I díky nim vznikne šest tisíc pracovních míst.

Za první pololetí CzechInvest dojednal 42 investic v hodnotě 16,9 miliardy korun. Nejvíce v Česku plánují investovat Němci, Rakušané a Číňané. Tuzemští podnikatelé se na celkovém objemu podíleli 7 procenty.

„Co se týká objemu, tak jsme o trochu níže než minulý rok, ale v jednání jsou investice za dalších 28 miliard korun,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera. V prvním pololetí převažují expanze, v pěti z každých šesti případů investuje firma, která už v Česku působí.

Investoři v Česku expandují (zdroj: ČT24)

Díky novým investičním záměrům by mohlo vzniknout šest tisíc pracovních míst. V sektorech dominuje výroba motorových vozidel, významný objem investic pochází z potravinářského a strojírenského průmyslu. Nejvíce investic dojednaných v prvním pololetí míří do Jihočeského kraje, dále do Středočeského a Jihomoravského kraje.

Nejvyšší oznámenou investicí je expanze čínské firmy Yanfeng, která v Táboře plánuje příští rok spustit nový provoz na výrobu automobilových interiérových dílů. Aktivity rozšiřuje i společnost Wrigley, která ve středočeském Benešově rozšíří výrobu cukrovinek.

Třetí nejvyšší investicí je rozšíření výroby dílů pro strojní zařízení rakouské firmy Engel v jihočeských Kaplicích. „My jsme halu postavili v roce 2008 pro 450 až 500 pracovníků. V současné době zde pracuje téměř osm set zaměstnanců,“ uvedl obchodní ředitel Peter Jungwirt.

Investory odrazují dlouhé schvalovací procesy, uvádí zpráva CzechInvestu

V 80 procentech případů investoři žádají o podporu pobídkami. „Investiční pobídky jsou jen jedním z kritérií, které investory motivují k dalšímu investování. Mnohem důležitějšími se začínají stávat dostupnost a kvalita pracovní síly, kvalita dodavatelů a připravenost lokalit. Dostatečně veliké a připravené lokality, kam by mohl přijít úplně nový strategický investor, přitom v Česku chybí,“ uvádí zpráva CzechInvestu.

Investory dále podle agentury odrazují v porovnání s Evropou dlouhé schvalovací procesy, které investor musí absolvovat. „Ve spolupráci s městy a obcemi jsme tudíž vytipovali několik potenciálních míst vhodných pro vznik nových průmyslových zón. Majitele těch už fungujících zároveň přesvědčujeme, aby v rámci zákonných nástrojů zrychlili povolovací procesy, a investoři, po splnění všech podmínek, zde mohli začít co nejrychleji stavět,“ říká ředitel CzechInvestu Karel Kučera.