Babiš: EET donutí černé pasažéry koupit si jízdenku, nebo vystoupit

Andrej Babiš v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek odstartovala elektronická evidence tržeb. Údaje začalo od půlnoci odesílat ministerstvu financí skoro 37 tisíc majitelů restaurací a hotelů. Podle úřadů s tím větší problémy nebyly. Stovky podniků zůstaly ale kvůli novince zavřené – některé na protest, jiné napořád. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO), který byl hlavním hostem pořadu Události, komentáře, ale EET podnikatelům nepřinesla větší výdaje. Uvedl také, že žádné plošné změny systému neplánuje.

„Je to velký den pro daňové poplatníky,“ řekl o čtvrtku Andrej Babiš a dodal, že EET donutí černé pasažéry buď zakoupit si jízdenku, nebo vystoupit z vlaku.

Elektronická evidence tržeb podle něj nezkomplikuje podnikatelům život, jak někteří tvrdí. Uživatelé údajně přechod na nový systém zvládli hravě a nepřinesl jim větší výdaje.

„Nejlevnější pokladny si můžete koupit za pár set korun na měsíc a většina podnikatelů má internet, takže to není žádná větší částka. Těm, kteří zavřeli hospodu, jsem napsal, že je rád navštívím a probereme to,“ uvedl Babiš.

Někteří podnikatelé ale argumentují novým pravidelným výdajem za papír, někteří dokonce museli rozšířit personál. Podle Andreje Babiše ale kvůli EET není potřeba přijímat další zaměstnance. Navíc věří, že si zákazníci budou účtenky brát a výdaje za papír tak nebudou zbytečné. „Připravujeme loterii, takže doufám, že si lidé budou účtenky schovávat. Budou mít pak možnost něco vyhrát,“ vysvětlil. 

Finanční správa bude tolerantní, nechceme nikoho pronásledovat, řekl Babiš

Odezva systému má být do 90 milisekund. Nejpomalejší za první den od spuštění EET byla zaznamenána 700 milisekund. Celkem by mělo elektronickou evidenci používat 600 tisíc podnikatelů, zatím je uživatelů tedy jen kolem sedmi procent. Podle Babiše ale systém takový nárůst zvládne. „Máme kapacitu 10 tisíc účtenek za sekundu,“ uvedl a odkázal se na analýzy, které byly před zavedením EET provedeny.

Někteří podnikatelé si stěžují, že jim zařízení nefunguje nebo s ním neumí pracovat. Ministr financí prý o tomto problému již hovořil s šéfem Finanční správy a vyzval ho, aby byl v takových případech tolerantní. „Ale nemůže být tolerantní tam, kde se krátí tržby. Nikdo nechce nikoho pronásledovat, chceme narovnat finanční prostředí,“ uvedl.

Žádné plošné změny EET Andrej Babiš podle svých slov neplánuje. Zcela je ale nevyloučil. „Zákon je schválen a platí. Každý den získávám nové poznatky. Tak proč nereagovat na požadavky veřejnosti,“ míní.

Část senátorů chce ovšem přijít s návrhem zákon o elektronické evidenci tržeb zrušit. Ministr financí je údajně připravený v takovém případě vysvětlit důležitost systému a přivést podnikatele, kteří ho podporují.