Brusel reformuje: Snižte spotřebu energie o 30 procent a posilte obnovitelné zdroje

Evropská komise ve středu představila reformy evropské energetické oblasti po roce 2020. Jejich součástí jsou návrhy na snížení plýtvání energií, lepší integraci obnovitelných zdrojů a postupné odstraňování dotací pro výrobu elektřiny z uhlí. Návrhy, které musí schválit členské státy a Evropský parlament, stanovují závazný cíl snížení spotřeby energie do roku 2030 o 30 procent a zvýšení podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny v EU na 27 procent.

Komise nazvala balíček Čistá energie pro všechny Evropany. Jeho cílem je přesvědčit, že přechod na čistou energii je růstovým odvětvím a vyplatí se do něj investovat. EK očekává, že od roku 2021 díky jejím opatřením dosáhnou veřejné a soukromé energetické investice až 177 miliard eur (4,8 miliardy korun) ročně a vznikne 900 tisíc nových pracovních míst.

„Dnešní balíček podpoří přechod na čistou energii prostřednictvím modernizace našeho hospodářství,“ uvedl v prohlášení místopředseda EK odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič.

Evropa v posledních letech stojí v čele celosvětového boje proti změně klimatu a nyní jde příkladem tím, že vytváří podmínky pro udržitelná pracovní místa, růst a investice.
Maroš Šefčovič

Návrhy se týkají energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, koncepce trhu s elektřinou, zabezpečení dodávek elektřiny a pravidel správy pro energetickou unii. Opatření mají také pomoci urychlit inovace v oblasti čisté energie, renovovat budovy v EU a zmírnit společenský dopad přechodu na tzv. čistou energii.

Návrh omezuje u nových projektů právo pro výrobce elektřiny z větru a slunce, aby byli první, kdo prodají svoji elektřinu do sítě v zemích, kde mají obnovitelné zdroje velký podíl. Zachovává však toto ustanovení pro současné instalace a instalace malého rozsahu, napsala agentura Reuters.

S cílem odstranit bariéry přeshraničnímu toku elektřiny navrhuje EK zřídit regionální centra, která by zlepšila spolupráci mezi provozovateli sítí, a poskytnout větší sílu evropskému úřadu pro energetickou regulaci ACER.

Vydáno pod