Ekonomika USA roste nejrychleji za poslední dva roky, táhnou ji výdaje spotřebitelů

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla rychleji, než se dosud předpokládalo. Hrubý domácí produkt (HDP) se v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta, zatímco předběžný odhad zveřejněný asi před měsícem uváděl 2,9 procenta. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo obchodu. Ekonomiku podpořily zejména vyšší výdaje spotřebitelů, tempo jejího růstu je teď nejrychlejší za poslední dva roky.

Výdaje spotřebitelů, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí asi dvěma třetinami, vzrostly o 2,8 procenta. To je o 0,7 procentního bodu více, než uváděl rychlý odhad. Výdaje za nebytovou výstavbu, které zahrnují i výdaje na ropné vrty, se zvýšily o 10,1 procenta, nejrychleji od prvního čtvrtletí 2014. Původní údaje počítaly se zvýšením o 5,4 procenta.

Firemní výdaje za vybavení se naopak proti rychlému odhadu snížily výrazněji, a to o 4,8 procenta místo uváděných 2,7 procenta. Výdaje byly nižší už čtvrté čtvrtletí za sebou.

Exportu pomohly sojové boby

Vývoz ve třetím čtvrtletí vzrostl o 10,1 procenta, nejvíce od posledního čtvrtletí roku 2013. Růst je odrazem prudkého zvýšení exportu sojových bobů po nízké úrodě v Argentině a Brazílii.

Americká centrální banka (Fed) se při rozhodování o vývoji úrokových sazeb zaměřuje hlavně na vývoj zaměstnanosti a inflace. Známky ekonomického posílení podporují očekávání, že Fed se v prosinci rozhodne zvýšit úrokové sazby. 

Vydáno pod