Slováci schválili státní rozpočet na příští rok, počítají s růstem ekonomiky o 3,5 procenta

Slovenský parlament v úterý schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá s dalším snížením schodku veřejných financí. Více peněz dostane například ministerstvo obrany. Rozpočet vychází z růstu ekonomiky o 3,5 procenta, předpokládá snížení míry nezaměstnanosti na 8,5 procenta a návrat země k inflaci.

Veřejný schodek by podle schválené předlohy měl v roce 2017 dosáhnout 1,29 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro letošní rok je deficit naplánován na 1,93 procenta výkonu ekonomiky.

Více peněz dostane v příštím roce například ministerstvo obrany. Země ale nadále nebude plnit závazek vynakládat na obranu dvě procenta HDP, v příštím roce by to mělo být 1,2 procenta výkonu ekonomiky.

Premiér i ministr financí se pochválili

„Tento rozpočet Evropská komise označila za jeden z pěti nejlepších v eurozóně. Je to potvrzení, že naše rozpočty jsou realistické a plně zohledňují požadavky společného evropského prostoru,“ řekl Fico po hlasování poslanců o státním rozpočtu.

„Debata o rozpočtu je vždy o tom, kdo má dostat více a kdo méně. Většina připomínek byla, aby všude bylo více peněz. Jsme na bezpečné cestě k vyrovnanému hospodaření,“ doplnil ministr financí Peter Kažimír.

Varovné signály

Nezávislá rozpočtová rada, která dohlíží na veřejné finance, upozornila například na nadhodnocení nedaňových příjmů či očekávané nízké tempo růstu výdajů ve zdravotnictví a u samospráv, aniž byla uvedena úsporná opatření. Naplnění všech rizik by podle rady mohlo navýšit schodek veřejných financí v příštím roce na 1,6 procenta HDP.

Opozice tvrdila, že vláda nedostatečně šetří. Kabinet po nástupu do úřadu po březnových volbách odložil termín plánovaného dosažení vyrovnaného rozpočtu veřejné správy na rok 2019. Vláda již prosadila zachování nebo zvýšení některých daní a zvláštních odvodů a také snížení sazby daně z příjmů právnických osob od příštího roku na 21 ze současných 22 procent.

Český státní rozpočet na rok 2017 je v Poslanecké sněmovně před druhým čtením, které má přijít na řadu ve středu. Vláda navrhla schodek 60 miliard korun. Letošní rozpočet by mohl skončit v přebytku. Ve své listopadové predikci počítá ministerstvo financí s růstem ekonomiky v příštím roce o 2,4 procenta.