Lufthansa kvůli stávce zruší přes 1700 letů. Některé i v Praze

V úterý piloti opět vrhnou aerolinky Lufthansa do stávkové situace. Protest, jehož cílem je zajistit růst platů pilotů, si vyžádá zrušení čtyř příletů a tří odletů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem budou zrušeny i ve středu 30. listopadu, k tomu je navíc nahlášeno zrušení jednoho páru spojů Praha–Mnichov.

Piloti Lufthansy budou v úterý a ve středu znovu stávkovat za zvýšení platů. Lufthansa kvůli tomu zruší celkem asi sedmnáct set letů. První den se protest dotkne letů na krátkou vzdálenost a Lufthansa zruší 816 letů, druhý den pak letů na krátké i dlouhé trasy, což postihne 890 letů.

Konkrétně v souvislosti s Českem by měly být zrušeny úterní i středeční lety z Prahy do Frankfurtu s odletem v 6:55, 14:25 a 18:45. Ve středu pak ještě bude zrušen odlet v 10:45. Zrušené přílety do Prahy byly původně plánovány na 10:10, 13:45, 17:55 a 22:50. Zrušený spoj z Mnichova měl do Prahy přiletět ve středu ve 12:40 a zpět se vracet 13:15. Ve čtvrtek je zrušen jeden odlet do Frankfurtu v 6:50.

Piloti německého dopravce stávkovali kvůli zvýšení platů v minulém týdnu od středy do soboty. Denní ztráty firmy se odhadují na deset milionů eur (asi 270 milionů korun.)

Aerolinky se snažily další stávce svých pilotů zabránit soudní cestou, z pohledu letecké společnosti jsou části požadavků pilotů nelegální. Mnichovský soud ale Lufthanse nevyhověl. Minulý týden s podobnou žádostí neuspěla u soudů ve Frankfurtu nad Mohanem.

Těžké hledání shody nad platy

Odborová organizace Vereinigung Cockpit požaduje růst platů pilotů o 22 procent. Aerolinky naposledy v pátek připustily zvýšení v řádu jednotek procent, to ale odbory odmítly a varovaly před možností dalších stávek.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně (téměř dva miliony korun) a piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně (6,8 milionu korun). Průměrný roční plat se v Německu pohybuje kolem 32 650 eur (883 tisíc korun).

Dopady stávky za zvýšení platů minulý týden pocítilo kolem 350 tisíc cestujících, firma kvůli ní zrušila na 2800 letů včetně spojení s Prahou.