Další stávka v úterý a ve středu. Piloti se znovu nedohodli s vedením Lufthansy

Piloti německých aerolinek Lufthansa oznámili další stávku na 29. a 30. listopadu poté, co ztroskotala jejich jednání s vedením společnosti o zvýšení platů. Stávka se bude v úterý vztahovat na krátké lety a o den později na krátké a dlouhé spoje mimo Německo. Oznámila to v neděli odborová organizace Vereinigung Cockpit (VC).

Piloti Lufthansy přerušili práci tento týden ve středu a protest postupně prodlužovali až do soboty. Společnost musela zrušit na 2800 letů, což se dotklo zhruba 350 tisíc cestujících. Denní ztráty firmy se odhadují na deset milionů eur (asi 270 milionů korun).

Odborová organizace VC požaduje nárůst platů pilotů o 22 procent. Aerolinky naposledy v pátek připustily zvýšení v řádu jednotek procent, to ale VC odmítla a varovala před možností dalších stávek.

Dopad i na nedělní provoz

Lufthansa musela z organizačních důvodů zrušit i 35 letů plánovaných na neděli, třebaže nakonec čtyřdenní stávka pilotů nespokojených s výší platů skončila v sobotu. Omezení se podle letištních informací netýkalo nedělních patnácti spojů Lufthansy mezi Prahou a Frankfurtem či Mnichovem.

Stávka byla v dlouhodobém sporu o výši platů již čtrnáctou za posledních dva a půl roku.

Požadavky pilotů přijímala v minulosti velká část německé veřejnosti s nelibostí, mimo jiné kvůli dosavadní výši jejich příjmů. Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně (téměř dva miliony korun) a piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně (6,8 milionu korun). Průměrný roční plat se v Německu pohybuje kolem 32 650 eur (883 tisíc korun).