Británie počítá v příštích dvou letech se zpomalením ekonomiky

Britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) zhoršil odhad vývoje ekonomiky na příští dva roky. Při prezentaci své první zprávy o státním rozpočtu to ve středu v parlamentu řekl britský ministr financí Philip Hammond. Zároveň slíbil, že během příštích pěti let podpoří ekonomiku investicemi do inovací a rozvoje infrastruktury v objemu 23 miliard liber (728 miliard korun). Potvrdil i plány na zvýšení minimální mzdy a snížení daně ze zisků firem.

Úkolem vlády je podle Hammonda zajistit odolnost ekonomiky v době odchodu z EU a připravit ji na následné změny. Ministr slíbil zachování rozpočtové disciplíny, zároveň ale poukázal na potřebu investic do zvýšení produktivity.

Hammond potvrdil, že minimální hodinová mzda v dubnu stoupne na 7,5 libry (zhruba 237 korun) z dosavadních 7,2 libry a že daň ze zisků firem se v příštích letech sníží na 17 procent ze současných 20 procent.

  • 2017: 1,4 (březnová prognóza 2,2) 
  • 2018: 1,7 (2,1)
  • Odhad růstu na roky 2019 a 2020 ponechal úřad na 2,1 procenta.
  • Pro letošek se růst nyní odhaduje na 2,1, oproti dřívějším dvou procentům. 
  • Zdroj: ČTK

Banka EBRD zvažuje přesun zaměstnanců

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zvažuje přesun až stovek zaměstnanců ze své londýnské centrály. Důvodem jsou úsporná opatření, která banka zahájila v letošním roce. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s plány banky. Finanční ředitel András Simor podle nich začal situaci vyhodnocovat a ve druhém pololetí příštího roku se závěry seznámí 65 vlád, které jsou akcionáři EBRD.

Případný odchod personálu z Londýna přímou souvislost s takzvaným brexitem nemá, jeden z činitelů EBRD ale řekl, že případný „tvrdý brexit“ by mohl banku donutit k přehodnocení postoje. Simorova doporučení zřejmě budou využita, až bude jasné, jak oficiální jednání s Evropskou unií předurčí budoucnost Británie v rámci EU.

Banka zvažuje, zda se přestěhuje do jedné ze zemí, kde působí, nebo zda půjde z důvodu úspor mimo Londýn, případně si najme v Londýně levnější kancelářské prostory. Banka již zahájila práci na studii, která má blíže popsat výhody jednotlivých řešení. Setrvání v Londýně naopak nahrává levnější libra, jež od referenda o vystoupení Británie z EU vůči euru oslabila zhruba o osm procent.