České dráhy od prosince omezí skupinové slevy

České dráhy od prosince omezí skupinové slevy (zdroj: ČT24)

České dráhy od prosince omezí skupinové slevy. Každý den se změny dotknou několika tisíc cestujících. Nárok budou mít jen ti, kteří se s dostatečným předstihem nahlásí a zaplatí. Dráhy se snažily krok prosadit už před dvěma lety, narazily ale na odpor mládežnických organizací.

Zdeněk Michl a jeho studenti z dopravní fakulty ČVUT často cestují vlakem. Specializací pedagoga je totiž právě železniční doprava. O víkendu ale zjistil, že to teď bude mít o dost těžší.

„Jeli jsme se studenty z Drážďan na výlet do Mnichovic, podívat se, jakým způsobem vypadá příměstská doprava v okolí Prahy. A zpátky z Mnichovic jsme je vybavovali skupinovou jízdenkou ČD. Když jsme ale s pokladní mluvili, upozornila nás, že od prosince tohle už nepůjde koupit,“ vysvětluje Michl.

Modelový případ jízdenek
Zdroj: ČT24

Podobné spontánní akce, jakou byla hromadná cesta studentů v okolí Prahy - s využitím slevy - už nové podmínky neumožní. Jízdenky pro víc než pět lidí se totiž budou muset hlásit nejpozději 72 hodin před odjezdem. A 48 hodin před ním budou muset být i zaplacené. Jinak je potřeba rozdělit cestující na skupiny po pěti, a to je dražší.

Problém je to hlavně pro vedoucí dětských oddílů, kteří dopředu nedokážou odhadnout přesný počet cestujících. Někteří rodiče totiž děti nakonec na výlet nepošlou, i když to dopředu avizovali. „Většinou to bývá tak, že mi napíšou na poslední chvíli a buď je to ten den, nebo den před tím, a to už se s tím nic nedá dělat,“ říká vůdkyně skautského oddílu Zuzana Bínová.

obrázek
Zdroj: ČT24

České dráhy před dvěma lety od plánu na hlášení velkých skupin cestujících v předstihu na chvíli ustoupily. Nápor objednávek totiž samy nezvládaly. Teď to zkoušejí znovu, i s pomocí instruktážního filmu.

„K nám se, jako střešní dětské organizaci, zatím nedostaly nějaké obrovské vlny nevole, ale samozřejmě to komplikace je,“ říká místopředseda České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

Změny v jízdenkách
Zdroj: ČT24

Pokud pojede ve skupině nakonec méně lidí, než bylo původně hlášeno, dráhy část peněz vrátí. Mají na to ale tři měsíce. „Tato lhůta je tam sice nastavena jako maximum, v praxi se ale jedná zhruba o čtrnáct dní, maximálně jeden měsíc,“ upřesňuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Dráhy tvrdí, že systém zavádějí kvůli přeplněnosti některých vlaků. Například motorák, který vozí obvykle pár cestujících, jich kvůli výletníkům má i sto. Jestli ale budou doopravdy spoje posilovat, to ukáží až jarní měsíce - v té době totiž bývá nápor největší.