Středeční lety Lufthansy ovlivní celodenní stávka pilotů

Piloti německých aerolinek Lufthansa budou ve středu 23. listopadu stávkovat. Zesilují tím tlak v dlouhodobém sporu o mzdy s vedením aerolinek. Stávka začne o půlnoci z úterý na středu, trvat bude 24 hodin a ovlivní lety na krátkou vzdálenost i dálkové lety. Oznámil to oborový svaz pilotů (VC).

Jednání mezi piloty a vedením Lufthansy o mzdách na počátku tohoto měsíce zkrachovala. Odbory požadují na pět let roční zvýšení platů o 3,7 procenta. Firma nabídla zvýšení jen o 2,5 procenta, což podle pilotů prakticky znamená zmrazení platů. Dohoda se týká zhruba 5400 pilotů společností Lufthansa, Lufthansa Cargo a Germanwings, napsaly agentury DPA a Reuters.

Protesty pilotů Lufthansy v minulosti zasáhly i letecké spojení mezi Německem a Českou republikou. Loni německého dopravce zasáhlo třináct stávek pilotů a jedna stávka palubního personálu. Stevardi a letušky loni v listopadu protestovali celý týden. Lufthansa během této stávky zrušila 4700 letů, což zasáhlo více než půl milionu cestujících.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur (téměř dva miliony korun) ročně, piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur (6,8 milionu korun) ročně. I proto v minulosti velká část německé veřejnosti nesla stávky pilotů s nelibostí.