Životní úroveň Čechů stále roste. Západ se daří dohánět rychleji

Životní úroveň Čechů roste (zdroj: ČT24)

Životní úroveň Čechů je stále lepší a v porovnání se zakládajícími dvanácti členy Evropské unie v příštím roce mírně poroste. Ministerstvo financí počítá s růstem HDP na obyvatele na úroveň 82 procent eurozóny.

Podle dat ministerstva financí se Češi se svou životní úrovní stále více přibližují státům západní Evropy. Podle prognózy resortu (dostupná zde) by v příštím roce mělo být ještě lépe.

„Když se podaří více mobilizovat český domácí kapitál, tak si myslím, že bychom mohli dohánět eurozónu ještě rychleji než doposud,“ soudí ekonom Lukáš Kovanda.

Ministerstvo financí tvrdí, že se v porovnání se zakládajícími členy Evropské unie - tedy převážně se západními státy Evropy - mají Češi skoro stejně dobře. Jejich životní standard dosahuje 82 procent těchto zemí. „V letech 2016 a 2017 by se díky silnějšímu hospodářskému růstu v České republice (než ve 12 zemích eurozóny) měla relativní ekonomická úroveň ČR postupně zvýšit až na 82 procent průměru těchto států v roce 2017,“ uvádí analýza.

Ekonomická úroveň zemí se srovnává na základě běžné parity kupní síly. To je poměr mezi měnami, který vyjadřuje schopnost zakoupit stejný soubor zboží nebo služeb v obou zemích.

Úroveň HDP v přepočtu na obyvatele
Zdroj: ČT24

„Viděl bych to na zhruba čtvrt století, kdy bychom mohli dosáhnout úrovně sta procent. V posledních letech jsme na tom lépe co se týče dohánění původních dvanácti členů eurozóny než všechny země Visegrádu,“ dodává Kovanda.

Lepší životní standard tak mají Češi v porovnání se Slovenskem, Polskem, Maďarskem nebo Slovinskem. I v těchto státech ale životní úroveň stabilně roste. Naopak hůř si vedou pobaltské země a státy jižní Evropy jako Řecko, Chorvatsko nebo Portugalsko.