ČSSD chce víc zdanit banky, energetiku i telekomunikace. Zaplatí to občané, tvrdí kritici

Události: Spory o sektorovou daň (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté znovu uvažují o vyšších odvodech pro finančnictví, energetiku a telekomunikace. V tomto volebním období a kvůli odporu hnutí ANO to nestihne, přesto strana s plánem počítá pro svůj příští volební program. Opřít se bude moct o podporu komunistů. Záměr se nelíbí pravici ani firmám, kterých by se daň týkala. Tvrdí, že by ji v důsledku stejně zaplatily domácnosti.

Podle největší banky v Česku by mohla nová daň zdražit třeba hypotéky. „Protože se sníží ziskovost bank a tím pádem budou opatrnější při dalším svém podnikání. Skutečně to má dopad i na výši úrokových sazeb – šly by nahoru,“ tvrdí ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Ekonomika by tak podle odhadů České spořitelny mohla přijít až o stovky miliard korun, které se banky budou zdráhat půjčit. Přitom právě o miliardy ze zisku zahraničních korporací sociálním demokratům jde.

Odliv investic
Zdroj: ČT24/ČNB/Vláda

„Je tady velký problém. Z České republiky formou dividend odchází stovky miliard korun ročně a my s tím musíme něco udělat,“ říká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podobně to vidí i komunisté. „V České republice jsou velké firmy a kapitál méně zdaněny než jinde. Velké firmy odvádějí dividendy do ciziny, je třeba ty peníze udržet doma,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Z finančního sektoru víc než polovina výdělku zahraničních firem odteče mimo Česko. Z energetiky 78 procent a z telekomunikací 84 procent. Aby víc peněz vydělaných v těchto třech odvětvích zůstalo v Česku, má pomoct právě sektorová daň.

Žebříček firem, které v roce 2015 odvedly nejvíce peněz na dani z příjmu právnických osob
Zdroj: Generální finanční ředitelství

Podle ministra financí to dobrý recept není. „Pokud by se to stalo – ale za naší vlády se to nemůže stát – tak by (firmy) přenesly vícenáklady na spotřebitele,“ tvrdí ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„To je pro nás samozřejmě naprosto nepřijatelný krok. Pro podnikání tady mají být rovné podmínky,“ dodává bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

V Maďarsku a Řecku, kde telekomunikační firmy platí speciální daň, patří volání při srovnání kupní síly k nejdražším v Evropě. Obava, že by vyšší daň firmy přenesly do svých cen, je také v energetice. Tam navíc největšího výrobce elektřiny, firmu ČEZ, spoluvlastní stát. A už teď dohlíží na tuzemské reinvestice firem regulační úřad.

Nejdražší volání a data v EU
Zdroj: ČT24/Evropská komise

„Z pohledu energetiky by to byl kontraproduktivní krok, který by v konečném důsledku odnesli zákazníci,“ upozorňuje odborník na energetiku Michal Šnobr z J&T Banky.

Zástupci podnikatelského sektoru tvrdí, že pokud stát chce, aby zahraniční korporace znovu investovaly v Česku vydělané peníze, mají je k tomu motivovat, a ne odrazovat daněmi. „Pod pojmem reinvestice rozumíme podnikatelské rozhodnutí. A nikoliv přerozdělování vybraných peněz prostřednictvím státu,“ vysvětluje místopředseda Hospodářské komory Ladislav Minčič.

O tom, zda se zdanění miliardových zisků korporací stane volebním tahákem sociální demokracie, strana teprve rozhodne. Musí se ale vypořádat také s námitkami, že část takto získaných peněz mohou v důsledku zaplatit i domácnosti.