Dolar stoupl ke koši šesti hlavních měn na nejsilnější pozici za téměř 14 let

Dolar pokračoval v pátek na devizových trzích v růstu z předchozích dnů a prodával se nejdráže za posledních téměř 14 let. Americkou měnu tlačily vzhůru vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA, které se dál zvýšily po čtvrtečním projevu šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 101,41 bodu, a je tak nejvýše od dubna 2003.

V 16:20 středoevropského času si připisoval 0,3 procenta a nacházel se v blízkosti 101,30 bodu. Richard Cochinos z londýnské City poznamenal, že dolar posiluje i díky politické a ekonomické nejistotě v Evropě.

Euro slábne a může slábnout dál

Podle analytiků existuje dost důvodů k tomu, aby dolar pokračoval v růstu. Další negativní politické události by měly na Evropu mnohem dramatičtější vliv a „euro by mohlo spadnout mnohem níže“, řekl agentuře Reuters Olivier Korber z francouzské Société Générale.

Euro, které čelí politickým rizikům spojeným s chystaným italským referendem a nejistotě před německými a francouzskými volbami, se propadlo až na jedenáctiměsíční minimum 1,0582 USD.

Yellenová ve čtvrtek uvedla, že ekonomika přiměřeně roste a pracovní místa vytváří takovým tempem, že se blíží stav plné zaměstnanosti. Konstatovala, že se zrychlil růst mezd a že spotřebitelské výdaje se dál solidním tempem zvyšují, což pomáhá ekonomice překonat slabost z prvního pololetí. Dodala, že globální ekonomika by měla v dohledné době posílit růst, a za hlavní rizika označila slabost v Evropě a Číně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Důvodů ke zvýšení úrokových sazeb v USA je stále více a Fed by k němu mohl přikročit už brzy, pokud se bude trh práce dál zlepšovat a inflace bude pokračovat v růstu, uvedla Yellenová v materiálech připravených pro čtvrteční vystoupení před společným hospodářským výborem Kongresu. Její slova dál zvýšila pravděpodobnost, že Fed zvýší základní sazbu už na prosincovém zasedání.