Evropská unie zná podobu svého rozpočtu na rok 2017

Vyjednavači členských zemí EU a europarlamentu našli v noci na čtvrtek kompromis nad podobou unijního rozpočtu pro příští rok. Oznámily to slovenské předsednictví Unie i europarlament. Návrh počítá se 157,88 miliardami eur (asi 4,26 bilionu Kč) v závazcích a 134,49 miliardami eur (cca 3,63 bilionu Kč) v platbách. Nyní dohodnutou podobu unijního rozpočtu pro příští roky by měly členské státy formálně odsouhlasit 29. listopadu a plénum europarlamentu 1. prosince.

„Potřebovali jsme 18 hodin intenzivních jednání - těžký maraton,“ poznamenal slovenský státní tajemník a hlavní vyjednavač předsednické země Ivan Lesay.

Dosažený kompromis podle něj odráží priority EU včetně řešení migrace a snahy bojovat s jejími příčinami, ale také podporuje investice a hospodářský růst. „A respektuje trvající snahu členských zemí konsolidovat jejich veřejné finance,“ poznamenal slovenský státní tajemník.

Slovenské předsednictví uvedlo, že na zvládání migrační krize a posílení evropské bezpečnosti půjde příští rok o 11,3 procenta více evropských peněz než letos. Použity mají být na pomoc s přesídlováním, vznik přijímacích center, na integrační opatření a také na financování návratů do svých zemí těch osob, které souhlas s pobytem v Unii nezískají. Pomohou také posílit ochranu hranice, prevenci kriminality, protiteroristické aktivity a ochranu klíčové infrastruktury.

Původní návrh Evropské komise předpokládal závazky ve výši 157,66 miliard eur a platby 134,9 miliard. Závazky představují odhodlání financovat budoucí útraty. Platby vyjadřují očekávání, kolik bude ten rok skutečně potřeba vydat peněz. Členské země chtěly obě položky snížit, zatímco europarlament původně žádal jejich navýšení, v platbách například až na 138,03 miliardy eur.