Rakouské Raiffeisen Bank International klesl zisk, tuzemské dceři naopak vzrostl

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI) vytvořila za první tři čtvrtletí tohoto roku konsolidovaný zisk 394 milionů eur (10,7 miliardy korun). To představuje meziroční pokles o 14,7 procenta, oznámila firma, která je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank.

V samotném třetím čtvrtletí RBI vydělala 184 milionů eur. Výrazně tak překonala odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali zisk 60 milionů eur. Čtvrtletní zisk vzrostl z 96 milionů eur v předchozím kvartálu. Hospodaření během třetího čtvrtletí podpořil i pokles rezerv na ztrátové úvěry na 100 milionů eur z 297 milionů eur ve druhém čtvrtletí.

Za devět měsíců roku pak objem rezerv na špatné úvěry klesl o 37 procent na 503 milionů eur. Způsobilo to hlavně zlepšení situace na Ukrajině, kde v posledních letech musela banka odepsat velký objem špatných úvěrů. RBI sdělila, že se na Ukrajině začíná vracet k ziskovému hospodaření.

RBI a její mateřská společnost Raiffeisen Zentralbank (RZB), s jejímiž akciemi se neobchoduje na burze, se předběžně dohodly na sloučení. Cílem tohoto kroku je posílit kapitálové rezervy RZB a zlepšit efektivitu. RZB v letošních zátěžových testech hlavních evropských bank skončila třetí od konce.

Česká Raiffeisenbank oznámila, že její čistý zisk za první tři čtvrtletí roku meziročně vzrostl o 5,3 procenta na 2,06 miliardy korun. Raiffeisenbank je pátou největší bankou v České republice, bankovní služby v tuzemsku poskytuje od roku 1993.

Jak si vedly další banky v Česku

Z velkých bank zveřejnila výsledky za tři čtvrtletí Česká spořitelna, které se zvýšil čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun, i Komerční banka s ohlášeným růstem zisku o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun. Skupině Moneta za prvních devět měsíců letošního roku klesl čistý zisk meziročně zhruba o devět procent na 3,19 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za letošní tři čtvrtletí čistý zisk 4,94 miliardy korun, což je meziroční růst o téměř devět procent.

Vydáno pod