Domácí ekonomika dál snižuje tempo. Táhne ji spotřeba domácností a zahraniční poptávka

Zpomalení ekonomického růstu (zdroj: ČT24)

České hospodářství opět zpomalilo svou rychlost. Hrubý domácí produkt vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad ve svém předběžném odhadu, za zpomalením vidí nižší růst průmyslu. Ve druhém čtvrtletí rostl český HDP meziročně o 2,6 procenta a v prvním o 3,1 procenta. Za celý loňský rok stoupl o 4,3 procenta.

Meziroční růst HDP byl i nadále podporován rostoucí spotřebou domácností a vyšší zahraniční poptávkou, zatímco negativně působila nižší investiční aktivita, uvedli statistici.

Zaměstnanost byla ve třetím čtvrtletí o 1,7 procenta vyšší než ve stejném období minulého roku a oproti předchozímu čtvrtletí se nezměnila.

Stejný vývoj prožívá celý region

Mezičtvrtletní růst se snížil ze silných 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí na 0,3 procenta ve třetím,  uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Poznamenal, že stejný vývoj však zaznamenávají i ostatní ekonomiky v regionu. V úterý oznámilo své zpomalení i Německo

Ve třetím čtvrtletí snížila své tempo také slovenská ekonomika, mezikvartálně z 0,9 na 0,7 procenta. Vyplývá to z odhadu, který v úterý zveřejnil slovenský statistický úřad. Tempo meziročního růstu HDP Slovenska zpomalilo na tři procenta proti zpřesněnému růstu 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomika tak rostla nejpomaleji od posledního kvartálu 2014.

Hospodářství zpomalilo (zdroj: ČT24)

Stejný vývoj oznámilo i Maďarsko, kde meziroční tempo HDP zpomalilo na 2,0 procenta z 2,8 procenta v předchozím kvartálu. Za růstem maďarské ekonomiky stály podle statistického úřadu zejména služby a zemědělství. Průmyslový sektor však stagnoval a výroba motorových vozidel klesla. V Polsku pak došlo ke zpomalení z 3,1 na 2,5 procenta.

Meziroční propady mají podle Zeisela shodný základ. „Tím je cyklus čerpání prostředků z evropských fondů, který vyvrcholil v loňském roce; spolufinancování projektů z EU se však letos v podstatě zastavilo. Loni se tak vytvořila vysoká srovnávací základna, která brzdí meziroční růst v letošním roce,“ uvedl. 

„Průmysl má velký podíl na našem HDP, více než 30 procent, z tohoto hlediska je jasné, že když zpomalí průmysl, zpomalí se i náš růst. I když v řadě případů i služby hrají určitou roli. Já bych zpomalení ve třetím čtvrtletí nijak nepřeceňoval směrem k negativním očekáváním, protože jednak jsme vycházeli z velmi vysoké základny v loňském roce, připomínám, že jsme byli téměř nejrychleji rostoucí ekonomika v roce 2015, a letní měsíce vždy znamenají určité zpomalení,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

A připomíná, že vliv má i zpomalení ekonomiky Německa a dalších okolních zemí. „Jako Hospodářská komora jsme ale optimističtější, co se týká celoročního růstu i v tomto roce, než třeba ministerstvo financí. My se pořád držíme odhadu jako ČNB, že porosteme někde kolem 2,8 procenta,“ dodává.

Češi vesele utrácejí

Zeisel vyzdvihl, že podle odhadů táhne růst domácí spotřeba. I když velkou část ze svých stoupajících příjmů domácnosti využívají na nákup nemovitostí, zbývají jim také prostředky, díky kterým zvyšují svou spotřebu. Měsíční data maloobchodních tržeb podle něho ukazují, že domácnosti stále více utrácejí za zbytné zboží (kultura, knihy, rekreace), čímž potvrzují zlepšující se kondici svých peněženek.

Také hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler uvedl, že meziroční růst HDP bude za třetí čtvrtletí pravděpodobně nejnižší v letošním roce, protože na něj působí vysoká srovnávací základna z minulého roku. Tehdy akcelerovala investiční aktivita díky dočerpávání evropských fondů. 

Analytička Milučká k vývoji HDP (zdroj: ČT24)

„Nižší hodnota meziročního růstu HDP tak půjde pravděpodobně na vrub – stejně jako v předešlém čtvrtletí – výraznému meziročnímu poklesu investic,“ dodal ekonom. Ve směru růstu pak bude podle něho působit kromě příznivé spotřeby domácností také čistý export. Do velké míry však proto, že kvůli slabším investicím se výrazněji snižuje dovoz, doplnil Seidler. 

Doháníme Evropu?

Pozitivní zprávou podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského je, že se česká ekonomika dál přibližuje úrovni vyspělých zemí Evropy. „Předběžné odhady HDP zemí eurozóny totiž ukazují, že si v průměru zachovaly stabilní tempo růstu z druhého kvartálu, které ovšem za českým zaostává,“ uvedl.

Úterní data také podle analytika ČSOB Petra Dufka ukázala, že za průmysl nemá česká ekonomika náhradu. „Když výrazně zpomalí průmysl, není zdá se nic, co by jeho výpadek mohlo z pohledu růstu HDP nahradit,“ upozornil.

Ve čtvrtém čtvrtletí se má vývoj ekonomiky opět zrychlit. Za celý rok pak například ministerstvo financí odhaduje růst na 2,4 procenta.