Evropská komise šetří, jestli České dráhy nevytlačují konkurenty

Evropská komise vyšetřuje, zda České dráhy (ČD) ve snaze vytlačit v osobní železniční dopravě konkurenci neúčtovaly ceny, které byly nižší než náklady. Takový postup by totiž byl v rozporu s antimonopolními pravidly Unie, upozornila komise. Podle Českých drah žádné nařízení porušeno nebylo.

„Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

„Trváme na tom, že k porušení zákona z naší strany nedošlo, a jsme připraveni to Evropské komisi dokladovat, stejně jako to činíme v případě šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl mluvčí drah Radek Joklík.

České dráhy ve stejné věci loni prvoinstančně vyhrály soud se soukromou společností Leo Express, která dráhy kvůli údajnému zneužití dominantního postavení zažalovala. Na aktuálním vyšetřování bude dopravce s Evropskou komisí spolupracovat, dodal mluvčí.

Věcí se Brusel „bude zabývat prioritně“. Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí obvykle na složitosti případu nebo třeba na tom, jak vyšetřovaná firma s komisí spolupracuje.

Soukromí konkurenti Českých drah zahájení vyšetřování vítají. „Potvrzuje se naše podezření, že chování Českých drah je nekalosoutěžní. Před naším vstupem ČD účtovaly na trase Praha–Ostrava přes 600 korun za jízdenku do Pendolina a vykazovaly ztrátu. V reakci na náš vstup snížily cenu za jízdenku o 60 procent,“ uvedl ve svém prohlášení Leo Express. Podobně i RegioJet Radima Jančury prohlásil, že evropské orgány v tomto případě nahrazují státní instituce, které selhávají, nebo nejsou dostatečně aktivní.

Změna s rokem 2011 na trase mezi Prahou a Ostravou

ČD byly do roku 2011 jedinou železniční společností nabízející služby na trati Praha–Ostrava. Poté, co konkurenční společnosti RegioJet a LEO Express vstoupily na trh na trase Praha–Ostrava, společnost České dráhy značně snížila ceny účtované cestujícím na této trase, připomněla unijní exekutiva.

Cenová konkurence ve prospěch cestujících Evropské komisi nevadí, ale vyjádřila obavy, že ČD by mohly účtovat ceny, které jsou tak nízké, že by nemohly pokrýt náklady služby. Takové praktiky prý mohou bránit konkurentům, aby zůstali na trhu.

Vestagerová připomněla, že hospodářská soutěž tlačí ceny dolů a zvyšuje kvalitu služeb, což je v železniční dopravě zapotřebí také s ohledem na snahu snižovat emise uhlíku.

Komise upozornila, že aktuální krok nepředjímá výsledek vyšetřování. Kvůli šetření komise letos v dubnu uskutečnila kontroly v prostorách ČD.

  • Unijní smlouvy zakazují zneužívání dominantního postavení na trhu, které může nepříznivě ovlivnit obchod mezi členskými státy EU. Takové zneužívání může zahrnovat nepřiměřené nákupní nebo prodejní ceny anebo jiné nerovné obchodní podmínky.