Akcie v USA dál zpevňují, Dow Jones je na historickém rekordu

Americké akcie po zvolení republikána Donalda Trumpa prezidentem pokračují ve svižném vzestupu. Dow Jonesův index tak na začátku dnešního obchodování vystoupil na nové rekordní maximum v očekávání, že Trump v prvních letech ve funkci podpoří ekonomiku zvýšenými výdaji a zmírněním regulace. Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zároveň po vítězství Trumpa potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států na druhém nejvyšším stupni AA+. Výhled ratingu zůstává stabilní, což signalizuje, že se ho agentura nechystá v nejbližší době měnit. Překvapení z Trumpovy výhry pak vstřebaly po americké burze i asijské akcie.

Síla americké ekonomiky a vládních institucí pode S&P kompenzuje vysokou úroveň zadlužení USA i nejistotu ohledně politiky nově zvoleného prezidenta. Agentura nicméně upozornila, že případné chybné kroky Trumpovy vlády by mohly vytvořit tlak na snížení ratingu.

Další přední ratingová agentura Fitch již ve středu uvedla, že Trumpovo vítězství ve volbách nemá z krátkodobého hlediska na hodnocení úvěrové spolehlivosti USA žádný dopad. Spojené státy mají u agentury Fitch nejvyšší možný rating AAA se stabilním výhledem.

„Jeho zvolení nepovažujeme za zásadní zlom pro vývoj trhů a pro americkou ekonomiku,“ zmiňuje makroekonomický analytik Generali Investments CEE Martin Pohl.

Trumpův ekonomický program je podle něj ve většině bodů v souladu s tradičními republikánskými prioritami, jako jsou nižší daně, omezení regulace a vyšší výdaje na obranu a infrastrukturu, přičemž pro řadu svých kontroverzních návrhů patrně nenajde podporu uvnitř Republikánské strany.

Trump bude muset zredukovat především rozsah ohlášeného snížení daní a ustoupit od protekcionistické obchodní politiky, očekává Pohl. Zásadní a bezprostřední dopad pro náš region nevidí.

Nevíme, co Trump udělá z toho všeho, co nasliboval nebo o čem mluvil.
Ondřej Jonáš
investiční bankéř

Trump také prohlásil, že chce zdvojnásobit ekonomický růst. „Co nás celosvětově dusí je stagnace, to, čemu se říká sekulární stagnace, kdy v Evropě považujeme jednoprocentní růst za velký úspěch. Česká republika je na tom trochu lépe. Ve Spojených státech slova Trumpa rezonovala právě proto, že posledních osm let vlády Baracka Obamy produkovala nejnižší růst za posledních asi sto padesát let, respektive ani jeden rok vlády Baracka Obamy Spojené státy nepřekonaly hranici tříprocentního růstu,“ uvedl investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Jonáš: Zdvojnásobení růstu americké ekonomiky je realistické (zdroj: ČT24)

„Jestli se mu to podaří zdvojnásobit? Myslím, že začínáme z tak nízké báze, ve Spojených státech je to okolo dvou procent, že je to zcela realistické. Bylo by žádoucí, kdyby se mu to opravdu podařilo,“ dodal Jonáš.

Americké akcie pokračují ve svižném vzestupu

Akcie v USA nyní dále zpevňují, Dow Jones index tak na začátku čtvrtečního obchodování vystoupil na nové rekordní maximum: zahájil růstem o 0,3 procenta a překonal dosavadní průběžný rekord z poloviny srpna. Zhruba půl hodiny po otevření newyorské burzy se index dostal na 18.760 bodů a získával téměř jedno procento.

Ve středečním obchodování překonaly akcie počáteční otřesy a Dow Jones nakonec vzrostl o 1,4 procenta. Rozšířil tak dvouapůlprocentní přírůstek z prvních dvou dní týdne, kdy přitom investoři sázeli na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Pokud to srovnáme se situací po předchozích volbách, tak u všech tří posledních prezidentů ztrácely akcie ještě týden po vítězství. Z dlouhodobého hlediska byla nejhorší situace v roce 2008, respektive 2009. Je nutné ale dodat, že v té době ještě ekonomiku ovlivňovaly dozvuky finanční krize.

Jak ztrácely burzy po volbě amerických prezidentů
Zdroj: ČT24

Akcie v Asii se vzpamatovávají

Šok z Trumpova vítězství už dokázaly vstřebat i asijské akcie, které ve čtvrtek výrazně posílily po středečním propadu. K oživení asijských burz přispěl středeční vývoj akcií ve Spojených státech. Ty sice nejprve v reakci na Trumpovo volební vítězství oslabovaly, nakonec ale prudce posílily.

„Hodně lidí uklidnil Trumpův povolební projev,“ uvedl jeden z analytiků investiční společnosti Aberdeen Investment Management. Trump totiž vyzval Američany k jednotě a slíbil, že bude prosazovat hledání společné platformy a nikoli nepřátelství, partnerství a nikoli konflikty.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei si připsal 6,7 procenta a zaznamenal tak nejprudší jednodenní nárůst za devět měsíců. Ve středu se naopak propadl o 5,4 procenta. To představovalo nejvýraznější jednodenní pokles od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli jinému překvapivému rozhodnutí, a to volbě Británie opustit Evropskou unii.

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska si kolem 07:00 středoevropského času připisoval zhruba dvě procenta po středečním poklesu o 2,4 procenta. Australské akcie stouply o 3,3 procenta, což představuje nejprudší denní nárůst od roku 2011, napsala agentura Reuters.

Evropské akcie po ztrátách energetických firem oslabily

Západoevropské akcie odpoledne smazaly předchozí růst a uzavřely s mírnou ztrátou kvůli poklesu energetických společností, který překonal i růst finančních firem. Panevropský index STOXX 600 nakonec klesl o 0,3 procenta, když během dne stoupl až na nejvyšší hodnotu za dva týdny.

Ve středu se index STOXX 600 v jednu chvíli propadl až o 2,4 procenta v reakci na překvapivé vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Nakonec však uzavřel s nárůstem o téměř 1,5 procenta. Investoři postoj k Trumpovu vítězství přehodnotili a zaměřili pozornost na jeho plány na snižování daní, deregulaci bankovního sektoru a zvyšování výdajů na infrastrukturu a na obranu. To pomohlo k růstu výnosu státních dluhopisů nejen Spojených států, ale také zemí eurozóny.

Vyšší výnosy státních dluhopisů snižují zájem o firmy, které vyplácejí dividendy. To působilo vysoké ztráty energetickým firmám, jako Italgas, Rubis a Engie of France. Index energetických společností klesl o čtyři procenta.

Naopak nizozemská pojišťovna Aegon po výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí posílila o 13 procent a evropský pojišťovací index stoupl o 2,9 procenta. Index bankovních společností si připsal 2,3 procenta. Rostly i těžařské a stavební společnosti v naději, že Trumpovy kroky podpoří výdaje na infrastrukturu. Posílily také zbrojařské firmy, protože se očekává, že evropské země, které jsou členy vojenské aliance NATO, zvýší výdaje na obranu, napsala agentura Reuters.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dolar posílil

Posiluje i americký dolar. K jenu  se dostal na nejvyšší hodnotu za tři a půl měsíce. Kolem 17:45 SEČ dolarový index, který hodnotí výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 98,92 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,4 procenta na 1,0880 USD a k jenu o 1,1 procenta na 106,7 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 116,04 JPY.

Investoři ve volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství bylo naopak spojováno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Investoři se však později více zaměřili na Trumpovy plány, které počítají se zvýšením výdajů na infrastrukturu a naopak se snížením daní pro firmy. Oba tyto záměry jsou považovány za pozitivní pro akcie.