Česko svádí k návštěvě. Počet turistů stále roste, nejvíce přibylo Jihokorejců

V českých hromadných ubytovacích zařízeních přenocovalo ve třetím čtvrtletí téměř 6,7 milionu turistů, což je meziroční nárůst o 7,6 procenta. Počet nocí strávených v hotelech a penzionech vzrostl o 5,5 procenta na 19,1 milionu nocí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Návštěvnost Česka roste v hlavní turistické sezoně už několik let. Zároveň s tím rostly i tržby poskytovatelům služeb, nejvýrazněji v ubytování a stravování.

Počet tuzemských hostů se meziročně zvýšil o devět procent, zahraničních turistů o 5,9 procenta. Rezidentů se ubytovalo zhruba o 666 tisíc více než cizinců. Návštěvnost hotelů se zvýšila o osm procent, penzionů o 13,7 procenta a kempů o 8,3 procenta. „Regionálně přibylo hostů téměř ve všech krajích České republiky. Výjimkou byl pouze Plzeňský kraj, kde počet ubytovaných poklesl o 0,2 procenta,“ uvedli statistici.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa. V ubytovacích zařízeních přespalo více než 550 tisíc Němců, meziročně o 4,6 procenta více. Na druhém místě jsou Slováci, kterých přijelo bezmála 207 tisíc. Třetí nejvyšší počet návštěvníků přijel z Polska, čtvrtí jsou těsně Američané a pátí Britové.

Podle Markéty Vogelové z agentury CzechTourism důležitou roli u nich při rozhodování, kde stráví dovolenou, hrála bezpečnost země. U turistů z okolních zemí, kde se platí eurem, byl důvodem i výhodný kurz eura vůči koruně, pobyt v ČR tak pro ně byl výhodnější. „Lidé si zahraniční dovolenou užít chtějí, ale nechtějí cestovat daleko, a my jsme vnímaní jako jedna z nejbezpečnějších destinací v Evropě,“ uvedla Vogelová a doplnila, že stejně jako přibylo slovenských turistů v Česko, přibylo i Čechů na Slovensku.

Nejvyšší nárůst návštěvnosti zaznamenal ČSÚ u Jihokorejců. Z této země navštívilo Česko 103 tisíc turistů, což je meziročně téměř o čtvrtinu více. Naopak ubylo Rusů, a to přibližně o deset procent na 111 tisíc návštěvníků. Ruští turisté ale v Česku zůstávají déle a počtem strávených nocí jsou na druhém místě po Němcích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Počet přenocování tuzemských turistů vzrostl od července do září o osm procent, hosté ze zahraničí strávili v ubytovacích zařízeních o 2,2 procenta více nocí. V hotelích se počet přenocování zvýšil o 5,4 procenta, v penzionech o 13,7 procenta a v kempech o 13,3 procenta. „Z pohledu regionů se nejvíce dařilo Ústeckému kraji (+12,3 procenta), především díky zvýšení návštěvnosti rezidentů. Počet jejich nocí strávených na Ústecku se meziročně zvýšil o 16,4 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Nejvíce turistů mířilo do Prahy

Tradičně nejvíce zahraničních i tuzemských turistů směřovalo do Prahy, kde se jich ve třetím čtvrtletí ubytovalo 2,13 milionu, meziročně o 5,3 procenta více. „Globální nejistota na jedné straně nahrává Praze jako bezpečné metropoli, na druhou stranu jakákoli událost typu teroristického útoku kdekoli v Evropě vrhá z pohledu zámořských turistů špatný stín i na Prahu,“ uvedl odborník poradenské firmy PwC na hotelnictví Jan Musil.

Z celkového počtu přenocování připadá na Čechy zhruba 11,3 milionu nocí, na zahraniční turisty pak 7,8 milionu. Němci strávili v českých ubytovacích zařízeních více než 1,6 milionu nocí, Rusové téměř 469 tisíc a Slováci zhruba 461 tisíc nocí.

„V žebříčku zemí podle počtu přenocování stojí za povšimnutí desátá pozice Izraele s meziročním zvýšením počtu nocí o 4,1 procenta. Hosté z Izraele zůstávali ubytováni v průměru déle (4,3 nocí) než ostatní návštěvníci a realizovali tak větší počet přenocování při menším počtu příjezdů,“ dodali statistici.

Lázeňská zařízení navštívilo ve třetím čtvrtletí celkem 220 tisíc hostů, což je o 7,2 procenta více než loni. Počet přenocování se však snížil o 1,8 procenta, a to zejména vlivem zahraničních klientů, kterých sice do českých a moravských lázní přijelo více než loni, ale strávili tam kratší dobu.

Vydáno pod