Jurečka chce zabránit vylidňování venkova zvýhodněnými úvěry

Události: Jurečka chce podpořit malé podniky na venkově (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství plánuje prosadit výhodnější úvěry pro podnikatele a slevy na pojistném pro zaměstnance. Návrhem ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), jehož cílem je zabránit vylidňování malých obcí, se bude zabývat koaliční rada. Opozice s formou pomoci nesouhlasí.

Milan Škvor se truhlařinou živí už dvacet let. Na nedostatek zakázek si stěžovat nemůže. Stačit mu ale přestává dílna, kterou si poblíž Ostředku přestavěl z garáže. „V menším prostoru je možnost otlučení, člověk neustále něco přerovnává,“ vysvětlil.

Právě živnostníky a malé firmy by rád podpořil ministr Marian Jurečka. Podmínkou je, aby byli ze znevýhodněných oblastí a z obcí do pěti set obyvatel. „My bychom chtěli, abychom v příštím roce dokázali nabídnout přes nástroj Českomoravské rozvojové a záruční banky zvýhodněné úvěry provozní a investiční,“ uvedl ministr zemědělství.

Ministerstvo má celkem na programy vyčleněny 2 miliardy korun. Zaměstnanci by mohli měsíčně získat slevu na pojistném ve výši 500 korun. Čerpat by ji ale mohli pouze ti, kteří mají vyměřovací základ nižší než jedenapůlnásobek průměrné mzdy.

S podporou živnostníků souhlasí i opozice, nelíbí se jí ale navržená forma. „Pokud už pomáhat, tak dotacemi,“ soudí místopředseda zemědělského výboru Herbert Pavera (TOP 09). „Bez dalších podpůrných programů to, myslím, moc účinků mít nebude,“ obává se jeho kolega Pavel Kováčik (KSČM).

Pomoc obchodům i hospodám

Z peněz by se podle ministra mohly vybavit třeba i obchody. Ty v posledních letech na vesnicích spíš končí. Kupříkladu v Čeňovicích na Benešovsku zavřeli obchod před dvěma roky. Od té doby se obec snaží sehnat nového nájemce. Zatím neúspěšně.

Stejně jsou na tom i některé hospody. Třeba ta v Popovicích otevřeno má, ovšem pouze později odpoledne. Eva Vrňáková zde pracuje jako hospodská téměř dva roky. „Lidé jsou vstřícní a otevření. Jsme tady na tom trošku jinak než ve městě,“ pochvaluje si.

I když v popovické hospodě ve všední den vytočí sotva třetinu sudu, pro místní je výčep důležitý. Setkávají se zde. I takovým provozovnám by mohla navrhovaná podpora posloužit.

Vydáno pod