Sobotka: Zájem Číňanů obejít soutěž v Dukovanech je spekulace

Údajný požadavek Číny, aby dostala zakázku na dostavbě jaderné elektrárny Dukovan bez soutěže, o kterém informovala česká média, je pouze spekulace. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka v neděli v Rize, kde se účastní summitu zemí s Čínou. Premiér si umí představit, že podobné přání by se dalo přisoudit i dalším zájemcům o zakázku. Nepovažuje za taktické omezit se nyní jen na jednoho partnera.

„Je to ve fázi spekulací, stejně by se dalo takové přání přisoudit Rusům, Korejcům, Japoncům či Američanům,“ řekl Sobotka novinářům.

O stavbu nového jaderného bloku v Česku se zajímá šest společností a projektů. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, americko-japonskou Westinghouse Electric Company, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea. Podle Sobotky partneři model bez soutěže zmiňují.

Vláda rozhodne o modelu dostavby v první polovině roku 2017

Ministerstvo průmyslu dříve uvedlo, že vláda rozhodne o modelu dostavby nového jaderného zdroje v první polovině roku 2017. S výstavbou jednoho bloku v Dukovanech počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který loni v červnu schválila vláda.

Sobotka si myslí, že by bylo netaktické, aby se Česko v této fázi projektu soustředilo jen na jednoho možného partnera. „Teď musíme jednat s celým spektrem partnerů a pak se rozhodnout pro tu nejvýhodnější,“ řekl. Prioritou je bezpečnost, efektivita a cena, dodal premiér.

  • První jaderná elektrárna na území České republiky se začala stavět v roce 1978, do provozu byly čtyři její bloky uváděny postupně v letech 1985 až 1987.
  • V Dukovanech byly původně čtyři reaktory, každý o instalovaném výkonu 440 MW. Po modernizaci v letech 2005 až 2012 byl výkon každého z reaktorů zvýšen na 500 MW a celkový výkon Dukovan je tak nyní zhruba 2000 MW, což je prakticky stejné jako v Temelíně, který má dva bloky.
  • Roční výroba elektřiny se v Dukovanech dlouhodobě pohybuje kolem 15 miliard kWh.
Podle Sobotky jsou česko-čínské vztahy na velmi dobré úrovni (zdroj: ČT24)

Sobotka: pokračujeme v rozmrazování vztahů s Čínou

Podle Sobotky je účast na schůzce 16 zemí střední a východní Evropy s Čínou projevem politiky české vlády „rozmrazovat“ vztahy s Čínou. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka. Tento proces podle něj částečně započal kabinet Petra Nečase a navázali na něj i ministři vlády Jiřího Rusnoka. Česko podle Sobotky musí jako země závislá na exportu shánět po světě investory. V ČR by se měly objevit další čínské banky, dodal. 

Řada evropských zemí má ambici být centrem pro čínské aktivity a Sobotka připustil, že mezi státy probíhá soutěž. „A záleží na podmínkách, které jednotlivé země připraví,“ uvedl. České zaměření na leteckou dopravu je podle něj logické, protože nemůže disponovat přístavy, jako jsou v Pobaltí v Rize či Klaipédě. „Ale jsme konkurenceschopní díky infrastruktuře pražského letiště,“ doplnil.

Bohuslav Sobotka a čínský premiér Li Kche-čchiang
Zdroj: Xie Huanchi/ČTK/ZUMA
Strategické partnerství je jenom slovo, pod kterým se může skrývat cokoliv. V současné době ho Čína používá jako beranidlo, na jehož základě si vymáhá ústupky. Řekne, máme strategické partnerství, tak se nemůžete setkávat s dalajlámou. Je to spíš psychologický, rétorický nástroj. Reálné důsledky v ekonomické oblasti jsou, jak konstatuje spousta komentátorů, poměrně malé, téměř mizivé. Veliké důsledky jsou v oblasti politické. Výrazně zde vzrůstá čínský vliv.
Martin Hála
sinolog

Česko s Čínou v sobotu během summitu podepsalo dohodu, kde specifikuje body další bilaterální spolupráce. Země si stanovily priority spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti infrastruktury, investic, vědy či výzkumu, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. Plán odráží i cíl udělat z ČR dopravní a logistický uzel mezi Čínou a některými částmi Evropy.

Vznikne také fond určený k financování projektů ve střední a východní Evropě a Čína do něho vloží deset miliard eur (270 miliard korun). Oznámila to státní čínská bankovní společnost, která bude peníze zajišťovat. Sobotka k tomu poznamenal, že Česko nebude do fondu dávat státní peníze, avšak ví o zájmu některých soukromých subjektů vložit do něho své finance. Efektivní vynaložení peněz bude jejich starostí, sdělil premiér.

Podle Sobotky bude fond spíše zaměřen na chudší země regionu jako jsou státy západního Balkánu. Časem by se však mohl rozrůst a není vyloučeno, že by některé finanční prostředky mohly jít i do ČR, dodal šéf české vlády. Ten se v rámci summitu sešel se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem a pozval jej na návštěvu Česka. Přitom připomněl, že zapojení Srbska, Makedonie či Černé Hory do EU je významné pro stabilitu Evropy.

Unie pode Sobotky nesmí zapomenout, že zemím dala evropskou perspektivu. „Oni se na vstup do EU připravují. Pokud máme uvažovat o nějaké trvalé stabilizaci západního Balkánu, tak abychom byli připraveni lépe na různé nerovnováhy a krize, tak je důležité, že jsou tu země západního Balkánu, které by měly být přijaty do EU,“ zdůraznil Sobotka.

Sinolog: Politický vliv Číny na Česko výrazně roste (zdroj: ČT24)