Většina lyžařských areálů v Česku letos zdražovat nebude

Většina lyžařských areálů v Česku letos zdražovat nebude (zdroj: ČT24)

Tuzemské lyžařské areály zdraží pro nadcházející zimní sezonu skipasy jen mírně nebo vůbec, potvrdili zástupci Asociace horských středisek (AHS). Menší areály podle AHS ceny většinou nemění, největší areály pak půjdou s cenami nahoru zhruba o dvě procenta. Za celou Českou republiku tak půjde podle asociace o zvýšení cen v řádu do jednoho procenta.

Průměrná cena jednodenního skipasu v hlavní sezoně u skupiny 35 největších skiareálů je podle AHS 570 korun za dospělého a 400 korun za dítě.

V Česku pro letošní lyžařskou sezonu nepřibude žádná nová lanovka. Investice do areálů i tak podle asociace přesahují 500 milionů korun. To je meziročně o více než polovinu méně. Peníze letos šly spíše na posílení umělého zasněžování, do nákupu roleb na úpravu sjezdovek či do vylepšení služeb pro lyžaře. Menší střediska pak po minulých málo chladných zimách na investice často nemají peníze.

„Tři poslední zimy byly v počasí hodně nestandardní. Rozhodně to všem udělalo problém, ať už je areál malý nebo velký. To nesporně,“ řekl ředitel asociace Libor Knot. Činnost ale podle něj ukončilo jenom několik málo provozovatelů. „Není to zatím žádný houfný jev,“ podotkl.

Pro minulou sezonu na přelomu let 2015 a 2016 byly v ČR postaveny čtyři nové lanové dráhy a investice v areálech činily více než miliardu korun. V letech předtím byla výše investic podle AHS na úrovni letošní hodnoty. Největší letošní investici učinilo krkonošské středisko Špindlerův Mlýn. Zejména do vybudování zasněžování na Medvědíně vynaložilo 90 milionů korun. Přes 50 milionů korun pak investoval středočeský lyžařský areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku. Peníze šly převážně do nové technologie, díky níž může areál vyrábět sníh, i když nemrzne.

S letošní letní sezonou jsou areály spokojené

Asociace se také vyjádřila i ke skončené letní sezoně. Podle Knota jsou s ní areály spokojeny. „I když bylo letošní léto deštivější, a hlavní sezona tím pádem zhruba o deset dní kratší než ta předešlá, většina horských středisek se může pochlubit buď vyrovnáním loňské návštěvnosti, nebo dokonce nárůstem počtu hostů,“ dodal.

AHS vznikla v roce 2013. Sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb více než dvě třetiny tuzemského trhu. Členy jsou mimo jiné také provozovatelé lanovek, dodavatelé horských technologií a zařízení a zástupci horských měst a obcí.