Akcie Samsungu klesly na měsíční minimum kvůli problémům se vznícením baterií

Cena akcií jihokorejské společnosti Samsung Electronics sestoupila na měsíční minimum. Investoři mají obavy ohledně vyhlídek Samsungu poté, co firma kvůli problémům se vznícením baterií definitivně ukončila výrobu i prodej svého vlajkového chytrého telefonu Galaxy Note 7. Podle investorů je zapotřebí, aby Samsung co nejrychleji odhalil příčinu problémů, vysvětlil to lidem a uvedl na trh nový model. Firma již také snížila odhad provozního zisku pro třetí čtvrtletí o třetinu, tedy o 2,6 bilionu wonů (zhruba 57 miliard korun).

Krátce po zahájení dnešního obchodování akcie Samsungu oslabily o téměř tři procenta na 1,494 milionu wonů (zhruba 32 500 korun). Později část ztrát smazaly a vykazovaly pokles o necelá dvě procenta.

Od začátku týdne si  tak odepisují zhruba 11 procent, takže jsou na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu propadu od konce roku 2008. Díky tomuto poklesu hodnota firmy Samsung Electronics spadla o téměř dvacet miliard dolarů, z čehož může mít radost největší její konkurent, společnost Apple, jehož akcie jsou naopak na letoších maximech.

Nyní je téměř každý čtvrtý prodaný smartphone značky Samsung, iPhone má na trhu dvanáctiprocentní podíl.

Jihokorejské firmě bude navíc chybět trhák pro předvánoční trh, kdy je o nákup telefonů největší zájem. A případ bude mít dopad na celou korejskou ekonomiku, protože mobily značky Samsung se podílí na vývozu dvěma procenty.

Vývoj akcií Samsungu na jihokorejské burze
Zdroj: Reuters/ČTK

Smartphone Galaxy Note 7 firma uvedla na trh v srpnu a přístroj měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone a kritici jej dobře přijali.  Podle analytiků měl tak Samsung letos ve druhém čtvrtletí dobře našlápnuto, a to již se svými novými modely Galaxy S7 a S7 Edge, které se dobře prodávaly, protože mimo jiné přinesly vylepšení požadované samotnými zákazníky. Jenže tento slibný nástup překazily několik dní od zahájení prodeje očekávané novinky Galaxy Note 7 obrázky na sociálních sítích, které ukazovaly ohořelé přístroje, což byl první náznak toho, že s telefonem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci či výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. V poslední době se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů.

Samsung
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

Ukončení prodeje Galaxy Note 7 může firmu stát až 17 miliard dolarů

Definitivní ukončení prodeje telefonů Galaxy Note 7 by podle odhadů mohlo stát Samsung až 17 miliard dolarů (416 miliard korun). Podle některých analytiků se nyní Samsung pravděpodobně bude snažit uvést na trh co nejrychleji novou verzi své luxusní řady chytrých telefonů Galaxy S.

„Je dobré, že Samsung učinil ohledně Note 7 rázné rozhodnutí. Situace však vyvolává znepokojení, protože lidé neznají příčinu problému,“ uvedl jeden z analytiků investiční společnosti IBK Asset Management, která je akcionářem Samsungu. „Je třeba, aby Samsung poskytl vysvětlení, díky kterému by spotřebitelé pochopili, že u dalších modelů tento problém nenastane,“ dodal.

Jihokorejská polečnost již kvůli stažení telefonu Galaxy Note 7 z trhu snížila odhad provozního zisku pro třetí čtvrtletí o třetinu, tedy o 2,6 bilionu wonů (zhruba 57 miliard korun). Firma ve zprávě pro regulátory uvedla, že nyní čtvrtletní provozní zisk odhaduje na 5,2 bilionu wonů (zhruba 114 miliard korun) namísto dříve předpokládaných 7,8 bilionu wonů.

Samsung snížil rovněž odhad čtvrtletních tržeb, a to na 47 bilionů wonů ze 49 bilionů wonů, napsala agentura Reuters.

Česká pobočka korejského výrobce Samsung rovněž vyzvala majitele problematického telefonu Galaxy Note 7, aby přístroj přestali používat, zálohovali svá data a vypnuli ho. Nabídla jim vrácení peněz nebo výměnu za přístroj Galaxy S7 nebo S7 Edge s doplatkem. Na českém trhu bylo koncovým zákazníkům fyzicky dodáno v rámci části předobjednávek několik set kusů Galaxy Note 7.

Samsung je pátou nejcennější značkou světa v elektronice

Odborníci na marketing se shodují, že potíže Note 7 a špatná komunikace firmy, která do poslední chvíle slibovala, že potíže vyřeší,  nyní ohrožují pověst celé značky Samsung, napsaly Hospodářské noviny. Firma vyrábí kromě mobilních přístrojů i spoustu dalších spotřebičů, jako jsou televize, pračky nebo díly do elektronických přístrojů mnoha jiných značek.

Zájem o Note 7 zpočátku předčil očekávání, poptávka v USA a v Asii byla vysoká a firma nestíhala telefony vyrábět.