Banka s ruským kapitálem ERB není podle ČNB schopna dostát svým závazkům

ERB bank není schopna dostát svým závazkům, oznámila Česká národní banka. Do sedmi dnů musí Garanční systém finančního trhu začít s výplatou náhrad vkladů klientům. Banka s ruským kapitálem ERB bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. V Česku má pobočky v Praze a v Karlových Varech.

Letos v březnu zakázala ČNB bance poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. Toto pondělí pražská pobočka ERB bank neumožnila klientům výběry peněz, zdůvodnila to technickými problémy.

Vklady občanů i firem jsou ze zákona pojištěny u GSFT do 2,7 milionu korun na klienta. Náhrady se poskytují do 100 procent jejich výše. Klienti ERB bank budou vypláceni buď prostřednictvím poboček České spořitelny, nebo Moneta Money Bank.

Ruský finančník Roman Popov, který ERB bank ovládá, tvrdí, že opatření ČNB brání prodeji banky novému vlastníkovi. Uvedl, že banku by dokázal ozdravit a zachránit, píše IHNED.cz. ERB bank má podle Popova dostatek prostředků a pracuje na splnění požadavků regulátora. Navíc byla podepsána předběžná dohoda s investorem, který by banku koupil a navýšil její jmění o 700 milionů korun. Jméno investora, kterým je finanční holding s evropskými akcionáři a se sídlem ve Švýcarsku, Popov odmítl zveřejnit.

Garanční systém finančního trhu (GSFT) nejpozději do 19. října stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení všech náhrad. Je povinen zahájit výplatu základních náhrad vkladů nejpozději do sedmi pracovních dní od oznámení ČNB, tedy nejpozději 20. října. Výplatu institucionálních vkladů musí zahájit nejpozději do 2. listopadu 2016 a zvýšenou náhradu do 11. února 2017.

Při nárokování výplaty základní náhrady pojištěných vkladů nemusí vkladatel ERB bank vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokáže platným průkazem totožnosti.

ERB již byla několikrát podezřelá z nekalých praktik

„ERB bank byla nesčetněkrát podezřelá z nekalých praktik, které se prozatím nepotvrdily. Jednou z posledních kauz je trestní řízení ČNB, které údajně souviselo s nesrovnalostmi v účetnictví i s legislativou okolo praní špinavých peněz. Podle zahraničních zdrojů se ERB podílí skrytě na financování několika proruských politických stran v EU,“ řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Další údajná kauza by podle něj měla souviset s obchodem s fiktivními dluhopisy, který měl mít za následek zmizení asi 1,5 miliardy korun depozit.

Dle mého názoru lze očekávat nejhorší, tedy zpronevěru klientských peněz a záměrné poslání české ERB do insolvence.
František Bostl
analytik společnosti Chytrý Honza

ERB by podle něj nebyla první ruskou bankou, kde by něco podobného nastalo. Klienti, jejichž vklady nepřesahují 2,7 milionu korun, mohou zůstat v klidu, uvedl dále. ERB byla ale zaměřena na bonitnější klientelu a firmy, jež si u ní nechávaly na účtech nejen zisky, ale také vysoké tržby. „Je tak vysoce pravděpodobné, že většina klientských peněz zůstane garančním systémem nevyplacena. Stejně tak lze očekávat i problémy některých firem, jimž hrozí kvůli potenciálnímu krachu ERB existenční problémy,“ dodal.

Pád ERB bank není z hlediska kondice českého bankovního sektoru příliš významný a v žádném případě nemůže ohrozit jeho stabilitu, ani zvýšit jeho náchylnost k potenciálním otřesům, míní analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Situace je podle něj pikantní spíše tím, že jde o první pád banky v Česku po 13 letech. V Česku tak se svým podnikáním končí „zombie“ 90. let, doplnil.

Licenci získala ERB před osmi lety

ČNB udělila licenci ERB bank, dříve známé pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008. Bance tak dala právo působit po celé Evropské unii. Šlo o první ruský finanční ústav, který od rozpadu bývalého Sovětského svazu získal novou licenci v zemi EU.

ERB bank evidovala podle GSFT ke konci loňska více než šest tisíc klientů, již měli otevřeno zhruba 10 tisíc účtů s vklady za 5,1 miliardy korun. Banka v roce 2014 podle své výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin hospodařila se ztrátou téměř 63,3 milionu korun. ERB bank sponzoruje například Prague International Ballet Gala a účastní se řady akcí na ruském velvyslanectví.

Vydáno pod