Internetová banka Zuno skončí. Stávající klienti přejdou pod Raiffeisenbank

Trh s menšími bankami v Česku i na Slovensku opustí značka Zuno Bank. Mateřská Raiffeisen Bank International Group (RBI) se rozhodla postupně ukončit její činnost, a to nejpozději do poloviny roku 2017. Bankovní aktivity převede na českou Raiffeisenbank, respektive slovenskou Tatra banku.

Raiffeisen Bank International Group uvedla, že chce zrušením banky Zuno zjednodušit strukturu skupiny a odstranit duplicitní aktivity na trzích, kde působí.

Zatímco od 21. října nebude Zuno nabízet služby novým klientům, pro téměř 266 tisíc současných klientů se nyní nic nemění. „Klienti Zuno nemusejí v tento okamžik podnikat žádné kroky. I nadále jim budeme poskytovat potřebný servis,“ uvedl generální ředitel Zuno Oyvind Oanes.

V tuto chvíli se tak nic nemění ani z hlediska účtů, peníze uložené v bance jsou v bezpečí a jsou i nadále chráněny podle bankovního zákona, doplnil mluvčí banky Vladimír Michna. Také karty zůstávají podle něho aktivní a lze je používat bez omezení. 

Zatím není jasné, jaké budou mít klienti Zuno podmínky v Raiffeisenbank. „Vše nejprve podléhá schválení příslušných regulatorních orgánů, takže hovořit o detailech nabídky Raiffeisenbank je ještě předčasné. Konkrétní nabídku kompletních bankovních služeb pro klienty Zuno aktuálně připravujeme a v následujících měsících bychom jim ji chtěli představit,“ řekl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral.

  • Tuzemské Raiffeisenbank v letošním 1. pololetí stoupl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 26 procent na 284 miliard korun, k jejich nárůstu mimo jiné přispěla i akvizice retailového bankovnictví české Citibank.
  • V roce 2015 Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně o 23,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy korun.

Hledal se zájemce o koupi Zuno

Raiffeisen Bank International už dlouho jednala s potencionálními zájemci o koupi Zuno. Původní zájemce, Lucemburská skupina ABH Holding, od koupě odstoupila v březnu. Důvod odstoupení ale údajně nesouvisel se Zuno.

  • Když banka Zuno vykázala za rok 2013 ztrátu 28 milionů korun, psalo se, že plán počítá s tím, že by měla začít být zisková nejpozději během roku 2016.
  • V roce 2014 ztrátu prohloubila na zhruba 216 milionů korun. V roce 2015 se jí ale podařilo meziročně ztrátu snížit o 30 procent na 151 milionů korun.

Experti: Odchod Zuna neznamená konec nízkonákladových bank

Ukončení působnosti Zuno Bank na českém bankovním trhu neznamená ale podle expertů začátek konce nízkonákladových bank. Přesto může podle nich některá z těchto bank v důsledku konkurenčního boje ještě ukončit činnost.

Éra bezpoplatkových bank tím určitě nekončí, řekla manažerka poradenské firmy Partners Dagmar Prajzlerová. V případě Zuno Bank jde podle ní spíše o to, že se mateřská skupina rozhodla šetřit náklady. „Na Zuno Bank se dívám jako na několikaletý pilot, kterým finanční skupina získala zkušenosti, a lze očekávat, že v budoucnosti přijde v tomto směru s novým projektem,“ dodala.

Analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda uvedl, že ukončení činnosti Zuna je dobrou zprávou pro konkurenci, zejména pro ostatní nízkonákladové banky. „Uvolní to podmínky ve vysoce konkurenčním prostředí českých bank,“ řekl. Konkurence Zuna by si však podle něj měla dát pozor na další vývoj. „Bankovní sektor čeká další zeštíhlování a určitá konsolidace. Případ banky Zuno tak pro nejbližší léta není tím úplně posledním,“ upozornil.

Jde o přirozený vývoj, banky a finanční instituce přicházejí a mohou i z trhu odcházet.
Patrik Nacher
zakladatel serveru Bankovnipoplatky.com

Dosavadní stabilita v počtu bank a růst sektoru v Česku byl podle zakladatele serveru Bankovnipoplatky.com Patrika Nachera naopak atypický. „Pro ostatní banky to bude znamenat další boj o klienty, takže bych o úbytku konkurence, paradoxně, moc nemluvil,“ poznamenal.

Podle finančního poradce Filipa Kejly bylo několik důvodů, proč Zuno odchází, ale rozhodně mezi ně patří i fakt, že český trh je relativně malý a subjektů, které na něm působí, je hodně.

Poradce Kejla: Zuno končí, protože český trh je malý (zdroj: ČT24)

Zuno patří mezi nové menší banky, které začaly na tuzemském trhu poskytovat služby v průběhu roku 2011. Vedle Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, to je Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, a Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare. Lákají klienty především na vedení účtu zdarma, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů.