Kácení ovocných sadů. Za pět let ubyla téměř polovina plochy broskvoní nebo pětina jabloní

Plochy ovocných sadů v České republice letos klesly o dalších osm procent na necelých 14 250 hektarů. Důvodem kácení sadů je ztrátovost ovocnářství způsobená pádem cen ovoce po zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU před dvěma lety. Za tu dobu ubylo zhruba 17 procent sadů.

Ještě před pěti a více lety se plocha sadů pohybovala u hranice 18 tisíc hektarů. Od té doby nejvýrazněji poklesly plochy broskvoní, a to o 47 procent. Plochy červeného rybízu se zmenšily o 34 procent. Plocha jabloní, které jsou nejvýznamnějším ovocným druhem, klesla o 21 procent.

„Žádný ovocný druh nezaznamenal nárůst ploch. Jen mírný pokles byl zaznamenán u hrušní, třešní, černého rybízu a slivoní,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Hlavní příčinu problémů ovocnáři vidí v zastavení vývozu ovoce do Ruska. Exportní země jako Polsko na to reagovaly hledáním nových trhů pro svoje produkty. „To způsobuje pokles cen na celém společném trhu Evropské unie,“ uvedl Ludvík.

Česká republika se navíc stala zemí, kam Polsko své vývozy výrazně zvýšilo. Například u jablek Polsko letos čeká rekordní úrodu přes čtyři miliony tun, zatímco česká úroda se odhaduje na 119 tisíc tun jablek.

Na špatné situaci ovocnářů se podepsaly i počasím způsobené podprůměrné sklizně z let 2010 až 2013. I letos se čeká kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná úroda. Celkové škody z letošních mrazů ovocnáři vyčíslili na 394 milionů korun. Vláda na konci srpna ovocnářům schválila odškodnění 133 milionů korun.

Dvě pětiny sadů by brzy potřebovaly obměnit

V posledních letech se v Česku vysazuje kolem 350 hektarů sadů ročně. Jen za poslední dva roky se ale vykácelo tři tisíce hektarů sadů. Přestože nové výsadby mohou mít proti káceným sadům i násobně vyšší hektarový výnos, úbytek celkové produkce v budoucnu nedokážou zdaleka nahradit.

Ludvík upozornil, že ze současné výměry sadů je šest tisíc hektarů sadů přestárlých. Jde tak o více než čtyřicet procent, které by bylo potřeba obměnit v horizontu několika málo let.

  • Výsadba jednoho hektaru sadu přijde na 750 tisíc korun až jeden milion včetně technologií závlahy či protikroupových sítí. Z různých dotačních programů se na výsadbu dá získat podpora až 40 procent. Další investice však musejí jít do polní techniky a posklizňových linek, bez kterých se už moderní ovocnářství neobejde.