Stavební firmy musí 300milionovou pokutu za kartel zaplatit do listopadu

Skupina 12 stavebních firem musí zaplatit 300milionovou pokutu za kartel do konce listopadu. Vyplývá to z rozhodnutí antimonopolního úřadu. Firmy podle něj koordinovaly svoje nabídky při výběrových řízeních v Jihočeském kraji a na Vysočině. Největším hříšníkem je Swietelsky, v kartelu byly i firmy Hochtief nebo OHL ŽS.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj ve druhostupňovém řízení pokutu pro firmu Swietelsky ještě zvýšil až na 76,8 milionů, protože se dopustila nejvíce deliktů. Naopak brněnské OHL ŽS pokuta klesla na 53,4 milionu a Strabagu na pět milionů.

Přepadové kontroly odhalily nabídkové rozpočty konkurentů

Úřad zajišťoval důkazy při přepadových kontrolách. Získané dokumenty prý svědčí o koordinaci postupu firem u 11 regionálních zakázek. Mezi důkazy byly třeba e-maily, prostřednictvím kterých si firmy zasílaly krycí nabídkové rozpočty.

Kontroloři nalezli i nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači z data předcházejícího podání nabídek. „V některých případech byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci,“ uvedl už dříve Rafaj. Rozhodnutí úřadu je velice rozsáhlé, má 160 stran.

ÚOHS vynesl svůj konečný verdikt 1. srpna, tedy tři měsíce poté, co vydal ve stejném případě svoje první rozhodnutí. Podle Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoenherr je tento postup velice rychlý. „Doufám, že je to náznakem toho, že ÚOHS svoje rozhodování zrychlí,“ uvedla Linhartová. Navíc je to podle ní první případ pokuty za hospodářskou soutěž, kde Rafaj sankce oproti předchozímu verdiktu svých podřízených navýšil.

Vydáno pod