Letos lépe, za rok hůř. Na Slovensku čekají i tak růst ekonomiky přes tři procenta

Slovenská centrální banka změnila svůj odhad vývoje slovenské ekonomiky v letošním a příštím roce. Zatímco letos čeká, že místo 3,3 procenta poroste hospodářství meziročně o 3,5 procenta, pro příští rok zhoršila svůj výhled opačným směrem, tedy z 3,5 procenta na 3,3 procenta. Pro srovnání, tuzemská centrální banka tento rok očekává růst českého hrubého domácího produktu o 2,4 procenta, za rok pak o tři procenta.

Slovenská centrální banka (NBS) zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Slovenska na letošní rok. Naopak na příští rok výhled zhoršila, když do nové prognózy zahrnula také očekávaný dopad červnového rozhodnutí Británie vystoupit z EU.

„Vliv takzvaného brexitu by měl začít působit ve druhém pololetí a v plné míře by se měl projevit na HDP v příštím roce,“ uvedl viceguvernér NBS Ján Tóth.

  • 2016 - růst o 3,5 %
  • 2017 - růst o 3,3 %

Slovenská centrální banka předpokládá, že v roce 2018 míra nezaměstnanosti v zemi dosáhne 8,5 procenta, což by znamenalo návrat k předkrizovým úrovním.

Letošní rok bude patrně posledním, kdy země zaznamená deflaci, ve které je nepřetržitě od konce roku 2014. Zatímco letos by spotřebitelské ceny ještě měly klesnout o půl procenta, v příštím roce už NBS očekává inflaci 1,1 procenta. Návrat k inflaci bude ale pomalejší, než centrální banka dosud očekávala.

Lepší vyhlídky i od slovenského ministerstva

Odhad růstu HDP Slovenska na tento rok zvýšilo minulý týden i tamní ministerstvo financí, a to na 3,6 procenta. Úřad současně mírně zhoršil výhled na další tři roky.

Za celý loňský rok slovenská ekonomika vykázala růst o 3,6 procenta. Ve druhém letošním čtvrtletí tempo meziročního růstu HDP zrychlilo na 3,7 procenta ze 3,4 procenta v prvním kvartálu.

Vydáno pod