Nová pravidla veřejných zakázek se blíží, mohou vyloučit nespolehlivé

Události ČT: Nová pravidla pro veřejné zakázky (zdroj: ČT24)

Už za pár dní, na začátku října, se mění pravidla veřejných zakázek. Nový zákon umožňuje zadavatelům vyloučit nespolehlivé uchazeče. Při volbě vítěze se navíc nebudou muset řídit nejnižší cenou. Část změn vítá i pravicová opozice - místo nového zákona by ale upřednostnila pouze novelu stávající normy.

Nový zákon jako jeden z hlavních bodů například nenařizuje to, aby se soutěžilo za nejnižší cenu. To vyzdvihuje i ministerstvo pro místní rozvoj, které nový zákon připravilo. „My jsme do toho zákona dali více povinných kritérií, čili se nebudou podsekávat ceny,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO). 

Nově bude také možné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Vítězné společnosti budou muset rozkrýt svoje vlastníky a zvýšit se mají také limity pro takzvané vícepráce.

Podle pravicové opozice to ale zadavatelům přinese i nevýhody. „Všichni se budou muset učit nový zákon, se mohl přepracovat starý. Ale oceňuji, že se bude hodnotit kvalita, a nejen cena,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.  

  • Vyloučení nespolehlivých uchazečů
  • Odkrytí majitelů
  • Zvýšení limitů pro vícepráce
  • Zdroj: MMR

Vítězné firmy budou muset odkrýt své skutečné vlastníky, platit to bude ale jen pro české firmy. Zákon také zavádí poplatek 10 tisíc korun za podání podnětu k antimonopolnímu úřadu. Má to omezit zneužívání tohoto instrumentu.

Zákonem se měly dostat do českého práva tři evropské směrnice, jenomže už k 18. dubnu. Proto hrozí Česku zastavení plateb ze strany Evropské komise. Česká strana se podle dřívějšího vyjádření Karly Šlechtové hodlá případnému postihu EK bránit argumentem, že zákon už bude schválený, ale ještě nebude účinný.