Americká centrální banka nechala úroky beze změny. Ta se však blíží

Americká centrální banka (FED) na svém zasedání v souladu s očekáváním trhu ponechala úrokové sazby beze změny. Navzdory tomu, že FED zkonstatoval, že argumenty pro zvýšení sazeb se posílily, rozhodl se změnami počkat na další potvrzení toho, že ekonomika nadále bude směřovat k cílům centrální banky, tedy k rozumné inflaci a plné zaměstnanosti. Přesto by se podle analytiků mohly úroky do konce roku zvýšit. Základní úroková sazba tak zatím zůstává v pásmu 0,25 až 0,50 procenta.

Ekonomická aktivita v USA podle Fedu oživila a růst pracovních míst byl v posledních měsících solidní. „Důvody pro zvýšení sazby z federálních fondů posílily,“ uvedla banka v prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání měnového výboru. Dodala, že měnový výbor se rozhodl úroky zatím nezvyšovat, dokud nebudou další důkazy pokroku směrem k cílům u zaměstnanosti a inflace, které si banka stanovila. Také firemní investice zůstávají slabé.

Fed rovněž označil krátkodobá rizika svého ekonomického výhledu jako „zhruba vyrovnaná“. Tato slova použila banka poprvé od konce loňského roku, kdy je použila těsně před zvýšením úroků.

Banka také změnila svůj výhled růstu úroků na příští dva roky. Fed nyní očekává, že by v roce 2017 i v roce 2018 mohl zvýšit úroky dvakrát. V předchozí předpovědi počítal Fed s tím, že v obou letech zvýší úroky třikrát.

Budova Fedu
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Manakin

Fed loni v prosinci přikročil ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držel sedm let. Další zvyšování úroků ho však donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

FED začíná být rozdělený v datu, kdy se sazby mají zvednout

Tři z deseti hlasujících členů se vyjádřili pro zvednutí sazby již v září. „FED tak začíná být více rozdělený ohledně názoru na konkrétní datum zvednutí sazeb. Janet Yellenová výjádřila obavy z možné tvorby bublin na finančních trzích. Trhy nyní očekávají jedno zvýšení sazeb do konce roku a dvě v roce příštím,“ potvrzuje analytik BH Securities Martin Vlček.

Nicméně pouze šest procent analytiků dotazovaných agenturou Reuters očekávalo zvýšení sazeb již v září. Většina věří, že Fed bude čekat s růstem úroků do prosince. Další zasedání měnového výboru se uskuteční totiž počátkem listopadu a v polovině prosince. Ekonomové se domnívají, že Fed v listopadu svoji měnovou politiku měnit nebude, protože jeho zasedání se uskuteční pouze pár dní před prezidentskými volbami.