Zadlužený Kovosvit získala firma zbrojaře a průmyslníka Strnada. Vytlačila Nordic Investors

Společnost Industry Innovation zbrojaře a průmyslníka Jaroslava Strnada vstoupila jako strategický investor do firmy Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí, která má finanční problémy. Chce udržet výrobu i zaměstnance. Sdělil to mluvčí Industry Innovation Andrej Čírtek. Kovosvit MAS měla přitom převzít finanční skupina Nordic Investors, která již zadlužené firmě půjčila na výplaty.

Předseda podnikových odborů Kovosvitu Jiří Ryzka hodnotil situaci pozitivně už před oficiálním oznámením o vstupu investora. „Pokud je to pravda, pak je to pro Kovosvit dobře. Podnik i lidi v něm potřebují stabilizaci. Toho by nový majitel mohl dosáhnout,“ řekl Ryzka. 

I přes velmi obtížnou situaci firmy uděláme vše pro splnění jejích závazků vůči zaměstnancům, dodavatelům a ostatním partnerům. Stejně jako v jiných případech, i zde je naším cílem zachránit tradiční průmyslový podnik, který je významným zaměstnavatelem v jihočeském regionu.“ (z vyjádření pro Hospodářské noviny)
Jaroslav Strnad
zbrojař a průmyslník

Strnad získal Kovosvit, který se pod vedením svého majitele Františka Komárka dostal do velkých finančních problémů, po tvrdém vyjednávání. Dalším zájemcem, který s Komárkem jednal, byla investorská skupina Nordic Investors, kterou vedou dva bývalí advokáti Tomáš Otruba a Jan Petřík.

„Byli jsme připraveni majetkově vstoupit do společnosti a dále jí rozvíjet. Jsme ovšem velmi spokojeni s tím, jak vše nakonec dopadlo,“ sdělil agentuře ČTK Ladislav Jelínek z Nordic Investors, který měl projekt na starosti.

Skupina Nordic Investors koncem srpna Kovosvitu pomohla překlenovacím úvěrem. Kovosvit měl již zablokované účty a chyběly i peníze na výplaty pro zhruba 770 zaměstnanců.

Od konce srpna vede Kovosvit nový manažerský tým. Bývalý ředitel Blahoslav Fajmon rezignoval. Společnost momentálně dluží zhruba 700 milionů korun. Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech vyšly najevo přibližně v polovině srpna.

  • Jednou z posledních akvizicí zbrojaře Jaroslava Strnada se stala společnost Kovosvit MAS. Strnad ji vlastní od poloviny září. Firma má dlouhou tradici ve výrobě obráběcích strojů. Sahá až do roku 1939, kdy vznikla jako jeden z podniků Baťova průmyslového impéria.

    Od ledna do Strnadovy skupiny Czechoslovak Group přibyl i český výrobce radarů firma Retia, většinový podíl ve výrobci hodinek Prim firmě Elton Hodinářská nebo v mošnovské opravně letadel Job Air Technic.
  • Na jaře Strnad také koupil od indických majitelů zkrachovalého výrobce nákladních vozů Avia, kterého se pokusí vzkřísit. Společnost Industry Innovation ale není součástí holdingové struktury Czechoslovak Group, do níž se řadí například jiná Strnadova firma Tatra Trucks.
Vydáno pod