Ford se chystá převést produkci menších vozů z USA do Mexika

Americká automobilka Ford Motor veškerou svou výrobu menších vozů během dvou až tří let přesune ze Spojených států do nového závodu v Mexiku. Řekl to ve středu generální ředitel Fordu Mark Fields na setkání s investory a analytiky, a potvrdil tak předběžně sdělené plány firmy.

Ford nyní vyrábí model Fiesta v Mexiku, vozy Focus a C-Max ale zatím produkuje na předměstí Detroitu. Přesun této výroby do Mexika sníží firmě náklady na mzdy a zvýší zisky.

Závod v Michiganu, kde se nyní tato menší auta vyrábějí, získá v rámci dohody s odborovým svazem UAW nové produkty, pravděpodobně větší a ziskovější vozy, jako jsou pick-upy FordRanger, uvedla agentura AP.

Nízké mzdy lákají

Ford Motor nyní investuje 1,6 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard korun) do výstavby nové továrny na výrobu malých aut v mexickém San Luis Potosí. Závod by měl začít vyrábět v roce 2018.

Mexiko je pro automobilový průmysl přitažlivé díky relativně nízkým mzdovým nákladům a bezcelnímu přístupu na trh ve Spojených státech. Produkce automobilů v Mexiku se v uplynulém desetiletí více než zdvojnásobila a do roku 2022 by se podle poradenské společnosti IHS Automotive měla zvýšit o dalších 50 procent na téměř pět milionů vozů ročně.