Manpower: Stále více firem chce nabírat lidi než je propouštět

Tuzemští zaměstnavatelé budou i ve čtvrtém čtvrtletí hojně přijímat nové pracovníky. Zvyšovat počet zaměstnanců plánuje devět procent oslovených firem, naopak propouštět se chystají dvě procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower uskutečněné mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku.

Celkem 86 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců. Čistý index trhu práce tak má hodnotu plus sedm procent, což je doposud jeden z nejlepších výsledků. V předchozím čtvrtletí hlásilo nábor zaměstnanců také devět procent firem, propouštění ale tři procenta oslovených společností.

„Během posledního roku se trh práce výrazně změnil ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Čistý index trhu práce pro nadcházející čtvrtletí je jedním z nejsilnějších v historii průzkumu a úplně nejsilnější pro 4. čtvrtletí, které jsme zaznamenali, protože toto období je z hlediska náborů nejslabší v roce,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Poptávka po zaměstnancích podle ní výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek pracovníků. Nejsilnější je tento trend v automobilovém průmyslu, logistických a zákaznických centrech. Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele využívat nové strategie v hledání, náboru a udržení si lidských zdrojů, což se projevuje zejména v systému odměňování, organizace výroby, alternativních formách úvazků a podobně.

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst počtu pracovníků ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Zaměstnavatelé velkých společností hlásí nejsilnější náborové plány s čistým indexem trhu plus 21 procent, to znamená, že počet přijímaných by měl být zhruba o pětinu vyšší než počet propouštěných. Malé firmy předpovídají index devět procent, zaměstnavatelé ve středních podnicích a mikro podnicích hlásí index šest procent.

Rozdíly jsou hlavně ve stavebnictví

Největší rozdíl mezi počtem přijímaných a odcházejících zaměstnanců předpovídají zaměstnavatelé ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu s čistým indexem trhu práce 13 procent a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody s 12 procenty. Zaměstnavatelé ve dvou odvětvích naopak očekávají pokles počtu pracovních sil, a to v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde má index minus sedm procent, a v těžbě nerostných surovin (minus pět procent). „Pokles v zemědělství je sezonní záležitost spojená s příchodem zimního období, v těžbě jde o dlouhodobý pesimismus pokračující již osmý kvartál v řadě,“ dodala Rezlerová.

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech Česka očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové plány s čistým indexem trhu práce devět procent hlásí zaměstnavatelé v Praze. Na Moravě má index osm procent a v Čechách čtyři procenta.

Zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí očekávají různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Jedině zaměstnavatelé v Brazílii předpovídají pro příští čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Zdá se, že nejistota spojená se zpomalením světové ekonomiky, s referendem o brexitu a pokračující nestálostí finančních trhů nemá na náborové plány zaměstnavatelů výrazný vliv. Nejsilnější index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan a Spojené státy, nejslabší Brazílie, Belgie, Finsko, Itálie a Švýcarsko, dodává Manpower. 

Vydáno pod