Vyšší odvody kvůli nemocenské? Shoda je zatím asi v nedohlednu

Vyšší odvody kvůli nemocenské? Shoda je zatím asi v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Obnovená úhrada prvních tří dnů nemocenské výměnou za to, že budou přispívat i sami zaměstnanci – to je plán, který ministryně práce přednese příští tripartitě. Zatím ho odmítají odbory i zaměstnavatelé. Zatímco firmám vadí samotný princip proplácení, odbory nechtějí zatěžovat lidi vyššími odvody. Návrh zatím nemá podporu ani na většině politické scény.

Petra Makovická pracuje jako zdravotní sestra v jedné z opavských zubních ordinací. Když je nemocná, bere si dovolenou nebo náhradní volno. Být na nemocenské, která je první tři dny neplacená, se jí nevyplatí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ale nyní navrhlo, aby zaměstnavatelé propláceli lidem nemocenskou i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Má tři varianty. Buď by zaměstnanci dostali 30, 45 nebo 60 procent z hrubého platu. To by ale nemuselo být zadarmo.

Tři varianty nemocenské
Zdroj: ČT24

Zároveň totiž MPSV navrhlo zvýšení povinného sociálního pojištění pro čtyři miliony zaměstnanců. Od 0,2 do půl procenta z hrubého platu. Tedy o desítky až stovky korun měsíčně. O stejné procento by zároveň stát snížil sociální pojištění firem.

„Ukazujeme různé varianty, protože některé vyplynuly z jednání se zaměstnavateli,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Tři možné výše odvodu kvůli nemocenské
Zdroj: ČT24

Pokud by například prošla nejštědřejší varianta ministerstva práce, člověk s hrubým měsíčním platem 25 tisíc by dostal za první tři dny nově přes 1800 korun. Zároveň by ale odvedl na pojistném o 125 korun měsíčně víc.

Tři dny nemocenské
Zdroj: ČT24

Jenže s obnovením proplácení prvních tří dní nemocenské nesouhlasí hnutí ANO ani lidovci. „Ukázalo se zcela jednoznačně, že se snížila razantně nemocnost, která převyšovala výrazně průměr v Evropské unii,“ říká vicepremiér a předseda KDU-ČSL strany Pavel Bělobrádek.

„Stát by to neměl vůbec jak řešit. Ale je to v rukách tripartity,“ dodává ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Sobotkova vláda si do programu napsala, že prosadí změny v nemocenské jen v případě, že se na tom shodnou zástupci zaměstnavatelů a odborů. Případná dohoda je ale stále velmi daleko. „Podle mě karenční doba je mrtvá věc a je potřeba se bavit o jiných věcech,“ míní prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Odborům se zase nelíbí, že by současně se štědřejší nemocenskou mohly milionům lidí vzrůst odvody. „Musíme o tom jednat. My si ale těžko umíme představit, že by se zaměstnancům zvedlo daňové zatížení,“ konstatuje šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Výdaje státu na nemocenskou
Zdroj: ČT24

Pravicová opozice zase připomíná, že od roku 2008, kdy stát přestal proplácet první tři dny nemoci, klesly roční náklady na nemocenskou o mnoho miliard korun ročně. „Když se proplácely tři dny nemocenské, tak jsme měli daleko větší nemocnost,“ zdůrazňuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Zástupci vlády, odborů a firem budou o nemocenské jednat už příští pondělí.