Všechny bankovní účty budou v registru, má to pomoci policii

Všechny bankovní účty budou v registru, má to pomoci policii (zdroj: ČT24)

Všechny účty, které vedou tuzemské banky a záložny svým klientům, budou evidovány v centrálním registru. Předlohu, která má podle vlády pomoci v boji s daňovými úniky nebo s financováním terorismu, podepsal v úterý prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad.

Registr, který povede Česká národní banka, nebude obsahovat údaje o zůstatcích na kontech. Na vstupy do evidence bude podle návrhu zákona dohlížet sněmovní komise.

Oprávněné orgány, například policie se souhlasem státního zástupce a finanční a celní správy, nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí. Centrální evidence účtů by jim měla umožnit zjištění informace takřka obratem.

Policie původně chtěla kvůli potírání daňové kriminality zavést registr, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. Proti tomu se ale postavila centrální banka. Nynější návrh vychází z dohody ministerstva a ČNB.

Data budou archivována deset let

Historie údajů bude podle předlohy vytvářena až po zahájení provozu evidence. Data by měla být archivována deset let. Centrální banka bude zveřejňovat celoroční statistické údaje o využívání centrální evidence účtů.

Zeman stvrdil podpisem i doprovodnou předlohu, která mění například trestní řád. Jeho úprava umožní už v přípravné fázi trestního řízení zjišťovat prolomením bankovního tajemství majetkové poměry podezřelých.

Vydáno pod